Barmanem je každý, kdo se ráno vzbudí a udělá si kávu
Postarat se o hosta – návštěvníka baru tak, aby byl spokojený, to je to hlavní, co by měl umět správný barman. „Měl by mu umět doporučit, co by mu mohlo chutnat, měl by být kamarádem, měl by být čistotný, je toho spousta,“ přemítá úvodem Ondřej Cempírek. Ze své profese ví, že lidem míchané nápoje v poslední době chutnají, a že je zajímají: „Jsou jednak dlouhodobě na vzestupu, ale spíš jde i o to, že ty drinky jsou pro lidi atraktivní. Oni si je doma nemůžou otevřít sami jako limonádu, a protože jsou zvídaví, mají chuť a náladu zkoušet něco nového.“
Slovo koktejl je podle definice pití, které se skládá ze dvou a více složek, což dělá barmana z každého z nás. „Jestli si umíte udělat čaj s cukrem a citronem, jste vlastně barman, protože i to je koktejl,“ říká s úsměvem Ondřej Cempírek, kterého profese barmana zlákala brzy. „Studoval jsem na střední odborné škole ve Žďáře nad Sázavou, kde se každý rok konal barmanský kurz a ten jsem jednou vyhrál. Jeho vítěz reprezentoval školu po zbytek roku na barmanských soutěžích. Právě tam jsem pronikl více do tajů těchto míchaných nápojů a ta profese mě začala zajímat,“ vzpomíná Ondřej.
Na soutěž se musí vymyslet nový nápoj
Barmani obvykle absolvují spoustu soutěží, kde se musejí předvést ve dvou disciplínách – v té klasické mají podle Ondřeje Cempírka za úkol za určitý čas vytvořit co nejlepší nápoj, který bude chuťové komisi chutnat. „Ten nápoj se skutečně musí vymyslet, musí se zkoušet nové kombinace, chutě a nové výrobky. Druhá část soutěže je flair, to je to, co lidi nejvíce baví, takové to házení lahví do vzduchu.“ Barman se učí žonglovat vlastně celý život. Základy mu dá právě barmanský kurz, pak už musí pracovat sám. Ondřej říká, že po půl až tři čtvrtě roce tréninku už se dá jít na soutěž a něco předvést: „Třeba hned nevyhrajete, ale už neuděláte ostudu.“
Každý z asi deseti účastníků na soutěži musí předvést flair s hudebním doprovodem. „Choreografie, hudba a interakce s diváky, to všechno komise hodnotí. Nápoje se vytvoří v pěti exemplářích, jeden se fotí, tři se rozdají chuťovým komisařům a jeden se dává publiku na ochutnání,“ láká barman k návštěvě soutěže.
Dá se na soutěži opít? „Jen, pokud sami chcete,“ soudí Ondřej. „Chuťoví komisaři ale degustují s mírou, přičichnou k nápoji přes ozdobu, prohlédnou si jeho barvu a vzhled, posoudí celkový dojem a aranžmá s ovocem. Nakonec zlehka ochutnají tak, že ponoří brčko, nahoře ho ucpou prstem a obsah si vpustí do úst.“
Inspirují seriály i filmy, třeba Koktejl
Slavný film Koktejl s Tomem Cruisem viděli snad všichni barmani. „Já jsem ho viděl, až když už jsem byl do tohoto oboru nadšen, takže mě přímo neinspiroval, ale barmani ho mají obecně rádi. Je v podstatě o začátcích barů s míchanými nápoji a hlavně flairu. Tom Cruise absolvoval několikaměsíční kurz u slavného flairového barmana Johna Bandyho, aby mohl něco takového vůbec ukazovat ve filmu,“ usmívá se Ondřej Cempírek.
K nejznámějším drinkům obecně patří Mojito, Cuba libre, Piňa colada, High society nebo Cosmopolitan, který proslavil seriál Sex ve městě. „V českých krajích asi vede cola s rumem, ale přece jen i u nás lidé rádi ochutnávají nové věci. Patří to k plesům, ale kdo nepije s mírou, dopadá špatně – to ale není chyba drinků, ale člověka, který si obsah alkoholu nehlídá,“ dodává barman.
Slovo koktejl existuje od roku 1806
Oblíbeným nápojem Ondřeje Cempírka je Old fashioned, a tady už zacházíme skutečně do historie. „Díky tomuto nápoji vlastně známe slovo koktejl. Bylo poprvé uvedeno v časopise Balance – hanlivě tehdy popisovali Američana, který každé ráno vstane a dá si koktejl z alkoholu, vody, bitters a cukru. Na tento nápoj můžete použít i whisky nebo koňak, ale já ho mám rád z rumu. Je to takový gentlemanský drink, ke kterému se hodí doutník,“ říká Ondřej.
Na silvestra míchejte ze sektu
Jednoduchým tipem, co se dá připravit pro návštěvy, je například punč, který může být i studený. „Patří tam becherovka, bezinkový sirup, podle chuti čerstvá limetková šťáva, vinná limonáda a ananasový džus. Na tento drink nepotřebujeme ani šejkr, stačí větší skleněná miska,“ radí Ondřej Cempírek a přidává i jednoduché tipy pro silvestrovský přípitek: „Mimóza se skládá z 5 cl čerstvé pomerančové šťávy, kterou dolijete do flétny sektem. Dalším je nápoj bellini. Je to sekt s broskvovým pyré – stačí, když si rozšleháte broskve s troškou cukru a nápoj pak ozdobíte čerstvou broskví, totéž se dá udělat i s jahodami a vznikne fragollini.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka