Až tři čtvrtiny dovezených aut mají stočený měřič ujetých kilometrů

2. březen 2016
Dobré odpoledne

Internetové servery jsou plné nabídek ojetin v různých cenových hladinách. A také v bazarech podél cest je toho k vybírání bohatě. Jak dobře zvolit a nenaletět podvodníkům radila na Regionu redaktorka Motorsvěta Veronika Vošická. „Česká republika je někdy označovaná za takové vrakoviště Evropy. Je zde nižší kupní síla a hodně ojetých aut, které se u nás prodávají, jsou z dovozu a starší deseti let. A z toho pramení celá řada problémů,“ začala Vošická.

„Způsobů jak u nás koupit ojeté auto je mnoho. Od soukromého prodeje přes bazar a bazar u autorizovaného dealerství až po zakázkový dovoz ze zahraničí. Samozřejmě platí, že čím starší auto, tím je větší pravděpodobnost nějakého zádrhelu. Odhaduje se, že až pětasedmdesát procent dovezených aut ze zahraničí má stočené kilometry,“ varovala Vošická.

Za ojetiny není třeba dávat žádné zálohy předem

I mezi obchodníky s ojetými automobily se najdou podvodníci, kteří nalákají na zajímavý a levný vůz, vyberou zálohu a zmizí. Před vyplácením výloh varuje i Veronika Vošická. „Rozhodně bych při nákupu použitého auta neposílala žádné zálohy dopředu. Jiné je tomu u nových vozidel, ale u ojetiny, dokud nemáte klíče v ruce, tak peníze rozhodně dopředu neposílejte,“ varovala redaktorka Motorsvěta.

O zkušební jízdu se nenechte ochudit

„Součástí koupě by měla být zkušební jízda. Nezříkejte se možnosti vozidlo řídit. Později byste si to mohli vyčítat. Vyzkoušejte všechna tlačítka, stahování oken, stěrače, blinkry. A pokud nejste zrovna motoristický typ, který autům rozumí, není od věci vzít si sebou vlastního mechanika, auto dát na zvedák a napojit na diagnostiku,“ doporučila Vošická.

„Soustu věcí se o vozidle dá zjistit jen z jeho historie, takže můžeme prověřit stav kilometrů, nebo to zda na vozidlo není podaná exekuce,“ doplnila Vošická s tím, že základní prověření můžete udělat i na internetu na speciálních serverech, a to pomocí unikátního VIN kódu konkrétního auta.

Chování prodejce vám může mnohé napovědět

Přidanou hodnotou k technickému stavu vozidla je i chování prodejce. „Pokud je někdo milý a nenucený, dokáže upozornit i na chyby ojetého auta, pak jeho chování napoví, že i jeho slovům můžete víc věřit,“ uvažovala Vošická. Podle ní ani nemusí být problém, že najdete přelakované místo. „Dnes už se lakuje každý drobný škrábanec, takže to, že auto je po laku určité části neznamená, že bylo totálně nabourané,“ vysvětlila redaktorka pořadu Motorsvět, který Region vysílá každou sobotu v 15:20 a opakuje v neděli v 18:15.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.