Ani platební karta, ani kartička zdravotní pojišťovny nám na cestách nekryje záda tak jako klasické cestovní pojištění

31. červenec 2015
Dobré odpoledne

Jako majitel platební karty nebo kartičky zdravotního pojištění máme určitou míru cestovního pojištění zajištěnou. Ale Milan Dočkal z humpoleckého centra pojištění Adores radí nespoléhat na to: „V Evropě nám kartička zdravotní pojišťovny zaručí lékařské služby, které mají občané té země. A pro nás to obvykle znamená spoluúčast. Často se platí třeba za dopravu – za sanitku nebo převoz na vyšetření.“

Pokud patříte na dovolené mezi aktivnější, určitě si připlaťte. I když nehoda se může stát i po cestě z hotelu do restaurace, jak vzpomíná Milan Dočkal: „Byl jsem u toho, když jeden kolega vyrazil z hotelu do restaurace. Po cestě se ještě chtěl stavit do prodejny s botami. Pak jsme zjistili, že ho na ulici srazil motorkář. Nejdřív pro něj přijelo auto, ve kterém u nás jezdí malíř se štaflemi a kyblíky. Když jsme ale ukázali, že je pojištěný u známé mezinárodní pojišťovny, dostal špičkovou péči. Náklady na ošetření se nakonec vyšplhaly na 640 tisíc. Ještě, že byl pojištěný.“

Odborník na pojištění dodává, že při delších cestách z hotelu je dobré mít u sebe doklad, že jsem připojištěný na léčebné výlohy. Když zdravotníci uvidí, že za péči o cizince dostanou zaplaceno, bude jednání s nimi jednodušší.

Rizikový nafukovací banán

Některé pojišťovny považují za rizikový sport i plážové aktivity – třeba ježdění na nafukovacím banánu nebo na vodním skútru. V zimě patří mezi rizika i sport, který většina z nás do kategorie nebezpečných aktivit neřadí: sjezdové lyžování. Vyplatí se prostudovat i malá písmena na smlouvách, abychom nepodepsali spoluúčast.

Nezapomeňte taky na pojistku za škody

Při sjednávání pojištění nezapomeňte na odpovědnost za škodu. Může se stát, že na hotelu něco rozbijete a pak jste krytí. Pojištění se v tom případě vztahuje i na škody vzniklé například na kole, ale v autě nebo na motorce už ne. „Pokud si chcete v zahraničí půjčit auto, dobře si prohlédněte smlouvu, abyste podpisem nestvrdili vysokou míru spoluúčasti. Dá se to vyřešit tím, že si připlatíte za půjčení, ale nebudete pak muset platit spoluúčast,“ radí Milan Dočkal.

Milan Dočkal, centrum pojištění Adores

Náklady za to nejkompletnější připojištění jsou kolem čtyřiceti korun za den. Když to srovnáme s tisíci za pobyt u moře, je to zanedbatelné a máme jistotu, že nás úraz v zahraničí nebude nic stát.

Chat s Milanem Dočkalem

autor: Petra Emmerová
Spustit audio