Alergickým ženám k MDŽ nedávejte lilie, narcisky nebo hyacinty

8. březen 2017
Dobré odpoledne

K Mezinárodnímu dni žen nezapomeňte na kytku. Které jsou letos v kurzu a jak je co nejdéle udržet svěží, jsme probrali s květinářkou Jiřinou Oščádalovou.

„Letošním boomem jsou jarní kytičky tulipány. Loňský rok byly růže. Letos to ale jsou tulipány a taky karafiáty. A karafiáty se opravdu vrátily. To jsme vůbec nečekali. Ale myslím si, že ženě udělá radost každá květina,“ říká Jiřina Oščádalová.

Oblíbené jsou veselé barvy

„Červená, žlutá, růžová, takové barvy jsou teď v popředí,“ popisuje host. Do jarních kytek se jako doplněk taky dávají peříčka, slepičí nebo pštrosí. Jsou taky různě obarvená, aby ladila ke květům. Dále se přidává zeleň a cokoliv přírodního. Můžou to být i různá dřevíčka, která celkově kytku doplní.

Při míchání kytek se vyvarujte těm jedovatým

„Hlavně by se neměly dávat kytičky, které se nesnesou. Jedovaté kytky snadno zahubí ty ostatní. Jedovaté jsou narcisky nebo hyacinty,“ upozorňuje Jiřina Oščádalová. Do vody totiž vypouští jedovatý sliz, který pak otráví ostatní kytky, které máme ve společné váze.

Pozor si dejte na aromatické kytky

„Liliím se říká bolehlav. Protože ta je opravdu silně aromatická. Kdo je alergický na vůni nebo na pyl, tak je to nepříjemné. Narcisky jsou taky silně aromatické, dále hyacinty,“ říká host. Pokud se chystáte obdarovat alergickou ženu, tak se těmto květinám rozhodně vyhněte.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.