Aby se v Přibyslavi lépe a příjemněji žilo. Tak vznikl spolek Opuka

Parta mladých lidí z Přibyslavi využila čas, který mnohým z nás přinesla pandemie, k tomu, aby dělali něco užitečného. Založili spolek Opuka.

Spolek Opuka z Přibyslavi vznikl na jaře roku 2020 a jeho cílem je, aby se občanům Přibyslavi lépe a příjemněji žilo.

V sobotu dopoledne si na kraji pole za Přibyslaví pár děti hraje na piráty, zatímco jejich rodiče vysazují keře. „Ten název Opuka znamená zkratku občané Přibyslavi pro urbanismus, krajinářství, a architekturu. Snažíme se o osvětu pro veřejnost ohledně architektonických soutěží a tvorby veřejného prostoru, protože je tady velké téma rekonstrukce náměstí, tak si myslíme, že by to lidi zajímalo a mohli by o tom vědět víc,“ říká při práci člen spolku Filip Marek.

Ovocná alej

Co už spolek udělal a co dělá právě teď, popisuje Ondřej Lehrl: „Loni na podzim jsme vysázeli ovocnou alej kolem okresní silnice z místní části Přibyslav – Hesov do Keřkova. Je to 96 stromů původních ovocných odrůd jabloní, hrušní a třešní. Sázeli jsme vysokokmeny, které vyrostou až do pěti metrů, takže to vytvoří kolem té silnice takovou hezkou kulisu.“

Letos na jaře se spolek pustil do keřů, které podél polních cest mizí. Remízek olemuje polní cestu z Hesova na Dobrou. „Teď vysazujeme původní staročeské keře, bude z nich úkryt pro spoustu živočichů a zároveň jsou to bobuloviny, takže to bude potrava pro ptáky. To, co dřív rostlo volně, a potom docházelo k mýcení, tak my teď vracíme do přírody,“ vysvětluje Ondřej.

Ochrana před zvěří a suchem

Cestu olemují keře růží, ptačího zobu, trnky, z těch vzácnějších druhů to bude brslen, klokoč, řešetlák, kalina, krušina, dřín nebo svída. Parta ze spolku kope jámy a sází keře s metrovými odstupy, aby keře vytvořily náhodnou přirozenou skladbu. Každý keřík se musí oplotit, protože v těchto místech jsou velká stáda srnek a zvěře, která by si na mladých dřevinách s radostí pochutnala.

Na kraji pole čeká valník z obrovskými nádobami vody na zalití. „Až to zasázíme, tak to všechno zalijeme, asi deset litrů na každý keř. Potom to budeme zalévat, když budou horka, tak sem budeme dojíždět, protože by to mohlo uschnout a to nechceme,“ uzavírá Ondřej Lehrl.

Spustit audio

Související