Lípa na zahradě školky v Přibyslavi bude muset patrně k zemi. Kmen někdo navrtal

3. listopad 2020 06:00

Děti v mateřské škole v Přibyslavi nesmí chodit ke vzrostlé lípě, která zdobí jejich zahradu. Někdo ji totiž vážně poškodil.

Kuriózním případem se zabývají havlíčkobrodští policisté. Na pozemku přibyslavské mateřské školy kdosi provrtal vzrostlou lípu a do děr nalil herbicid.

„Přesně tady ten strom, na který koukáme, takhle krásná košatá lípa,“ ukazuje ředitelka přibyslavské mateřské školy Martina Maloušková vzrostlý strom na kraji zahrady.

Navrtaný kmen

Zhruba pětadvacet let starou lípu ale letos někdo úmyslně poškodil. „Přišli jsme na to čistou náhodou. Já ani paní učitelky, nikdo by nebyl schopný si toho všimnout, protože koukáme po dětech, nesledujeme stromy. Nicméně se životním prostředním jsme se domluvili, že se ta lípa sestřihne, protože už je opravdu hodně vzrostlá a přijel i pán, který to má provést a vrátil se za mnou do ředitelny a upozornil, že lípa je poškozená, je navrtaná a byl do ní nalit nějaký herbicid.“

Přibyslav, poškozená lípa

Zhruba dvacet centimetrů od země navrtal pachatel asi centimetr a půl široké díry, při běžném pozorování by si tak zřejmě nikdo nevšiml, že je s lípou cokoliv v nepořádku.

Co bude se stromem…

Učitelky teď do části zahrady, kde lípa stojí, děti nevodí, aby se jim něco nestalo. Co se stromem bude dál zřejmě ukáže až odborný průzkum.

„Požádám si o posudek a na jeho základě budeme reagovat, ale jako ředitelka školky, kdy musím zajistit hlavně bezpečnost dětí, se budu asi přiklánět k tomu ten strom porazit.“

Policie

Celým případem se už od minulého týdne zabývají i havlíčkobrodští policisté, mateřské škole jako majiteli stromu totiž jeho poničením může vzniknout škoda až tři sta tisíc korun, dodává mluvčí policie Dana Čírtková: „Výše škody bude rozhodující pro stanovení přesnější právní kvalifikace. Policisté zahájili trestní řízení z podezření z trestného činu poškození cizího majetku. V případě prokázání viny by hrozil pachateli jeden rok odnětí svobody nebo peněžitý trest.“

Situace komplikuje i to, že nikdo neví, kdy přesně neznámý pachatel lípu provrtal. Mohlo se to stát v rozmezí od dubna až téměř do konce října.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio