Stavebníci dokončují opravu unikátní synagogy v Polici. Práce je jako pohlazení, říkají

5. květen 2020 13:00

Devět let projektování a stavebních prací, miliony korun. Rekonstrukce unikátní barokní synagogy v Polici u Jemnice se chýlí ke konci.

Z ulice vypadá židovský svatostánek jako obyčejné vesnické stavení. Unikátní barokní synagogu devět let restaurovali.

„Máte pravdu, že to je prostá venkovská stavba, barokní z roku 1759. Výjimkou je i to, že známe autora, byl to zednický mistr Matyáš Kirchmayer ze sousedního Kdousova,“ říká architekt Ladislav Klenovský.

Roky pracují v Polici u Jemnice restaurátoři a snaží se unikátní památku zachránit. Dříve nevzhledná budova je pod lešení a pracovalo se také uvnitř. „Chýlíme se k závěru. Zbývá dořešit svatostánek na průčelí východní stěny a řečniště, které je uprostřed sálu. V exteriéru zbývá fasáda. Všechno bychom chtěli mít do konce června.“

Památka pro další generace

Jak dále říká architekt Klenovský, synagoga už nebude sloužit svým původním, tedy bohoslužebným účelům. „Chceme ji zachovat jako památku pro další generace. Uvnitř bude expozice o židovských památkách v Polici.“

První návštěvníci by se do synagogy měli podívat na začátku července letošního roku.

Pohlazení, pohoda

Stavební práce v Polici prováděla firma Stavební huť Slavonice. „Zakázky jako synagoga v Polici je pro nás takové pohlazení, pohoda,“ dělí se o své pocity stavitel Petr Chadim.

„Je to tradiční řemeslo. Jak oni to kdysi stavěli, ta stopa tady pořád je.“ Za devět let si celá stavba vyžádala náklady asi šest a půl milionu korun.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související