Ztráta hlasu, vyplavený byt, těžká autonehoda a k tomu podstatnou část života na vozíku. Zdravotní sestra Marie Nahodilová z Jihlavy má těžký osud

30. listopad 2023

Sama pomáhá ostatním. Jako takzvaný peer dělá psychologickou podporu lidem, kteří skončili na invalidním vozíku. Jako kdysi ona sama. Teď se ale dostala do situace, kdy sama potřebuje pomoc.

Při práci v nemocnici se Marie Nahodilová z Jihlavy třikrát nakazila covidem. Má velké problémy s dýcháním a také oboustrannou obrnu hlasivek, kvůli které jí dělá problémy mluvit.  V posledním čtvrt roce ale dostává další rány.

Byt Marie Nahodilové vyplavila voda a kompletně ho zničila

Musí se vypořádat s vyplaveným bytem a také nezaviněnou autonehodou, při které přišla o speciálně upravené auto. „V plné rychlosti do mě naboural nákladní vůz naložený 35 tunami horkého asfaltu,“ vypráví.

„Pomohlo mi to, že i když jsem v tak těžké situaci, že můžu být na dálku pro někoho potřebná a podpořit ty svoje klienty. Chtěla bych se zase smát, pracovat, tančit, zpívat,“ říká se slzami v očích.

Ještě před pár lety byla Marie Nahodilová šťastná, dokonce si zatančila ve Star Dance.

Podporou v těžkých chvílích jsou jí její kocour a přátelé, které potkala v Bílém kruhu bezpečí a v pěveckém sboru. Řadí mezi ně i manžele Magdalenu a Josefa Kodetovi. „Maruška si všechny získala svojí povahou a přátelskostí. Vzhledem ke svému zdravotnímu stavu a indispozici hlasivek s námi už teď zpívat nemůže, ale všichni ji berou pořád za člena sporu. A věříme, že jednou se dočkáme toho, že se jí hlasivky uzdraví,“ doufá Magdalena Kodetová.

Teď opravuje Marie Nahodilová byt a shání nové auto uzpůsobené pro vozíčkáře. Její přátelé pro ni nechali vypsat sbírku, aby jí pomohli v těžké situaci.

 Sbírku pro Marii Nahodilovou můžete podpořit TADY.

Spustit audio