Žlučníkové kameny má polovina Čechů. Většina z nich o tom ani neví

17. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Už jen pohled na smažený řízek v našem těle vyvolá chemickou reakci – žlučník se probouzí. „Když vidíme dobrotu, náš mozek vyšle signál do žlučníku a ten začne vypuzovat žluč do střev, aby se ten tuk dal zpracovat. Opravdu stačí pohled,“ vysvětluje chirurg třebíčské nemocnice Ondrej Priečko. Ani odborníci nejsou zajedno v názorech na žlučník: podle části lékařů je žlučník je zbytečný orgán, jiní lékaři říkají, že je moc důležitý.

Ať tak či tak, když ho máme, používáme žluč na trávení tuků. A když ho nemáme, dá se bez něj normálně žít – i když raději dietně, radí lékař.

5P není 5F

Zatímco 5P znamená skoro dokonalost, 5F je lékařská zkratka pro zvýšené riziko vzniku žlučových kamenů. Patří tam faktory jako: těhotenství, zvýšený příjem tuků, rodinné předpoklady nebo to, že jste žena. Někdy se mluví o tom, že kofein je pro žlučníkáře stejně škodlivý jako mastná jídla. Podle chirurga je to trochu jinak - káva podněcuje trávení a vypuzování žluči. Samotné kafe tedy nemá na tvorbu žlučových kamenů vliv.

Kámen jako slepičí vejce. A bolí stejně jako drobný píseček

„Ne každý, kdo má žlučníkový kámen, o něm ví. 30-40 procent lidí má žlučníkový kámen a z téhle velké skupiny 60-80 procent o nich neví,“ vypočítává chirurg třebíčské nemocnice Ondrej Priečko. Léta můžeme žít bez zdravotních potíží. Ty začnou, až když se kameny dají do pohybu – třeba se začnou vyplavovat do žlučových cest.
„Největší žlučníkový kámen,co jsem měl v ruce, měl 8 cm. Takové vajíčko. I žlučníkový písek nás může bolet. A stejně nebo i víc než velký kámen,“ vzpomíná na největší nález chirurg Ondrej Priečko. Svůj podíl na žlučníkovém záchvatu nemusí mít jen špatná strava, například rychlé hubnutí způsobí porušení rovnováhy ve žluči a mohou snáz vznikat kameny.

Ondrej Priečko, lékař

Nejste si jisti, kde bolí břicho při žlučníkovém záchvatu?

Chirurg upřesňuje, jak poznáme žlučníkový záchvat:„Typicky je to pod pravým obloukem žeberním, v nadbřišku a bolest vystřeluje až pod pravou lopatku. Ale podobné příznaky má třeba i infarkt. Bolest je záchvatovitá, sevře nás, za pár vteřin to zase povolí.“

Kameny se dají do pohybu po dietní chybě. Málokdy to ale bývá hned. Jedna skupina pacientů trpí po jídle. Druhá skupina lidí má poruchu trávení, nadýmání, zácpu, někdy i průjem. A dlouho nevědí, že za jejich zdravotní potíže mohou právě žlučníkové kameny. Při opakovaných záchvatech je řešením operace. Při ní se obvykle nevyndavají jednotlivé kameny, ale ven jde celý žlučník.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio