Životní nutnost. S autistickou dcerou přijela matka lyžovat na Čeřínek až z Opavska

3. únor 2021 08:00

To že se nemůže lyžovat, znamená pro většinu lidí jen to, že si musí odepřít oblíbený koníček. Pro autistickou Báru to ale znamená doslova životní nutnost.

Kvůli jedinému dni na svahu s ní matka Hana proto neváhala absolvovat několikasetkilometrovou jízdu autobusem až na Čeřínek. Dívka totiž trpí autistickou poruchou a každoroční výlet na hory je pro ni rituál, bez kterého se nedokáže obejít.

Nakonec se podařilo najít alternativu, i když to znamenalo přejet půl republiky autobusem kvůli jedinému dni. „Ráda lyžuju, akorát špatně vidím do prostoru. Ten skútr je super,“ pochvalovala si Bára.

Z Opavska na Vysočinu

Na Vysočinu, na sjezdovku Čeřínek přijela se svou maminkou Hanou až z Opavska. „Dcera má poruchu autistického spektra a miluje zimní sporty, lyžování. Žije tím celý rok a to nenadsazuju. Už v létě se těší, až budou spuštěné sjezdovky, sní o tom, pouští si videa o lyžování.“

Pro Báru je to každoroční rituál, bez kterého se nedokáže obejít. „I když jsme na tom nebyli finančně nijak růžově, na lyže jsme ušetřit museli. Pro ni to není rozmar, je to životní nutnosti,“ dodala paní Hana.

Zavřené sjezdovky

Sjezdovky jsou v České republice ale z důvodu šíření nákazy zavřené a hledání alternativy, jak dívce umožnit každoroční zážitek, byl pro maminku doslova deprimující. „Několikadenní deprese, to bych nikomu nepřála zažít.“

Pak ale objevily sjezdovku na Čeřínku, kde tahá lyžaře do svahu sněžný skútr. „Právníci nám potvrdili, že neděláme nic nezákonného a nerad slyším, že obcházíme zákon,“ řekl provozovatel Vladimír Cháb.  

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související