Provozovatelé sjezdovek počítají ztráty. Neskrývají rozčarování z vládních rozhodnutí

23. leden 2021 06:00

Lyžařské vleky a lanovky stále stojí a podle posledních prohlášení vlády se rozjedou nejdříve na přelomu ledna a února.

Sjezdovky na Vysočině jsou zasněžené, vleky i lanovky na nich ale nadále stojí. Vláda totiž avizovala, že dříve než na přelomu ledna a února provoz lyžařským areálům neumožní. Ty přitom do přípravy areálů a zasněžování investovaly nemalé prostředky, a i přes příznivé počasí počítají jenom ztráty.

Učit děti lyžovat

„Je mi to hrozně líto, protože loni vůbec žádný sníh nebyl, letos je konečně sníh a děti už bych chtěl učit lyžovat.“ Na parkovišti pod Harusovým kopcem u Nového Města na Moravě potkáváme pana Karla, který se vydal s dětmi pod sjezdovku bobovat.

„Tak to jdeme aspoň zkusit tady na ten svážek, kde se může, protože se prý ani nesmí na sjezdovku,“ ukazuje na Harusův kopec, který je celý zasněžený a připravený na lyžaře. Lanovka tam ale stojí zahalená v mlze a vstup na sjezdovku zakazují červenobílé pásky.

Tristní pohled…

„Je to samozřejmě tristní pohled na sjezdovku, která je připravená ke spuštění. Tím, že spustit provoz nemůžeme, tak máme obrovské škody materiální, které nejsme schopni zatím vyčíslit. Už nyní ale víme, že nebudeme schopni plnit závazky vůči svým dodavatelům,“ povzdechl si provozovatel sjezdovky Karel Klapač.

Rozhodnutí vlády opět posunout otevření vleků ho prý zklamalo. Podle slov ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) ho navíc vláda povolí pouze v případě, že zůstanou zavřená ubytovací zařízení a ani tak to nebude hned. „Otevření ski areálu je na pořadu dne. Nebude to ale dřív než na přelomu ledna a února.“

Luka nad Jihlavou, Šacberk

Vlekařům z Vysočiny tak Blatného slova příliš jistoty nedodala. „Já se celý svůj život držím hesla ano, ano, ne, ne. Něco jako možná je pro mě absolutně nemyslitelný a překvapuje mě, že se takhle chová naše vláda,“ říká majitelka sjezdovek v Lukách nad Jihlavou a Křemešníku Magda Vaňková.

V podobném duchu se vyjádřil také provozovatel sjezdovky na Šacberku u Jihlavy Pavel Havlíček. Také jemu vadí komunikace vlády. „Je děsný, že něco jiného říká ministr Havlíček, něco jiného k tomu dodává ministr zdravotnictví.“

Někteří vlekaři na Vysočině proto zvažují, že se kvůli vládnímu rozhodnutí neotevřít sjezdovky připojí k protestu provozovatelů ski areálu a nechají přes víkend spuštěné vleky, které ale pojedou na prázdno.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související