Životní a úrazové pojištění vám dnes už příliš nevydělá

4. duben 2017
Dobré odpoledne

Máte svoje úspory doma v obálce nebo na běžném účtu v bance? Tam se vám moc nezúročí. Kam investovat, abyste něco vydělali, ale přitom byly peníze v bezpečí, přišel do Poradny Regionu říct finanční poradce Václav Vítek z Domu financí.

„Konzervativním klientům říkám držitelé, lidé, kteří rádi něco drží nebo vlastní. Pokud chtějí svoje peníze zhodnotit, je pro ně ideální koupě pozemku, bytu. Zajímavá investice může být i do zlata nebo do stříbra,“ radí Václav Vítek. Pokud konzervativní klient může něco vlastnit, co se v čase zhodnocuje, je to pro něj méně rizikové, než například investice. I když ani tady není žádná záruka. Ceny nemovitostí i komodit mohou kolísat. Při investování je tedy důležitý čas a doba investice.

Životní nebo úrazové pojištění vám dnes už peníze příliš nezhodnotí

„Pojišťovny jdou dnes cestou spíše krytí rizik, než investování. A to z toho důvodu, že samy ví, že investice přes pojišťovny nejsou to pravé. Přeci jen jsou tam vyšší poplatky, je to nákladovější pro klienta a navíc výnosy musí i zdanit,“ vysvětluje host. Doby, kdy pojistky sloužily i zároveň jako pojištění, jsou tedy pryč.

Výhodnost stavebního spoření s časem klesá

Snahou centrální banky je dostat inflaci na úroveň zhruba dvou procent. A úročení na stavebním spoření se pohybuje právě na úrovni dvou až tří procent. Stavební spoření ale je mnohem zajímavější produkt z hlediska pořízení úvěru ze stavebního spoření na koupi nebo rekonstrukci nemovitosti. Určitě získáte výhodnější úrok, než u klasického úvěru.

Zajímavé zhodnocení nabízí firemní dluhopisy

„Klientům bych doporučil, co se týká výnosu a rizika, zaměřit se buď na firemní dluhopisy a pokud chtějí mít riziko ještě nižší, tak rovnou na fond, který je složený z firemních dluhopisů. Riziko na sebe bere správce fondu, potažmo i klient, ale největší riziko má správce, který společnosti do fondu vybírá. Výnos se pohybuje kolem pěti procent, což je oproti stavebnímu spoření výhodnější,“ radí Václav Vítek.

Spustit audio