Želvám chov v domácím prostředí příliš nesvědčí

4. leden 2018

Exotická zvířata jsou v českých domácnostech stále oblíbenější. A Vánoce jsou ideálním obdobím, kdy jste možná podobného nového člena rodiny našli pod stromečkem i u vás doma. Ale když nemáte s chovem podobných zvířat žádné zkušenosti, může to být oříšek. Poradit přišel Martin Maláč ze ZOO Jihlava.

Zavedenými domácími mazlíčky jsou dokonce i sklípkani. Jsou to exotičtí pavouci, kteří příliš prostoru nepotřebují. „Už jejich název napovídá, že často žijí v noře nebo pod kamenem, pod kůrou a příliš prostoru tam nemají. Naopak pokud bychom je chtěli k smrti vystresovat, tak bychom jim museli pořídit obrovské terárium, kde by se neměli kam schovat,“ říká host.

Všichni pavouci jsou masožraví

„Loví hmyz, členovce, stonožky, dokonce si troufnou na malé myšky nebo pavoučky,“ vyjmenovává hlavní pochutiny pavouků Martin Maláč. Při pořizování pavouka ale mějte na paměti, že to není ideální tvor na mazlení. Můžete na něj sáhnout, teplota lidské ruky je mu příjemná, ale je spíše na koukání, podobně jako rybičky.

Místo želvy raději hada nebo ještěrku

Doma můžeme taky chovat hady a ještěrky. Často v domácnostech můžeme najít i želvy. „Obávám se, že jak vodní, tak suchozemské želvy, by byly přeci jen šťastnější ve venkovním výběhu, případně v zahradním jezírku zazimovaném někde ve sklepě,“ říká Martin Maláč. Z toho hlediska je vhodnější chov hadů nebo ještěrů.

Akvárium po rybičkách není vhodné pro hady

„Pro hada i pro ještěra potřebujeme terárium. Odvislé od velikosti hada. Řekněme, že pro běžnou užovku, která má metr až metr a půl stačí podlahová plocha 50 x 50 cm a výška také kolem 50 cm,“ popisuje ideální rozměr pro hada Martin Maláč. Není vhodné použít starší akváriu po rybičkách, protože jediná přístupná strana je z vrchu. A když budeme ruku vkládat dovnitř, budeme hada nebo ještěra stresovat, protože z přirozeného prostředí jsou zvyklí, že na ně predátoři útočí právě, když jsou nad nimi.

Spustit audio