Ze stolisté růže se nevyrábějí jen oleje do parfémů. Výborné jsou i sirupy a marmelády
Byly doby, kdy jsme si do vody lili jen domácí sirupy z malin nebo rybízu a v obchodech nabízeli zahradní nebo letní směs.
Dnes je výběr obrovský a fantazii hospodyněk se meze nekladou. Známe tak sirupy smrkové, levandulové, mátové a další. Eva Melzerová z Velké Chyšky ho vyrábí ze stolisté růže.
„Já, když jsem se sem přistěhovala, tak jsem objevila na zahrádce keříček růží. Zjistila jsem, že je to stolistá růže,“ říká Eva Melzerová z Velké Chyšky.
Omamná vůně
Keříček se časem rozrostl na bohatý keř plný květů s omamnou vůní. „Ta vůně je nepřekonatelná a nesrovnatelná s ostatními růžemi,“ potvrzuje. Zpočátku si růžové lístky vkládala do misky s vodou, aby jí provoněly dům.
Časem začala vyrábět růžový olej a růžovou vodu. „A pak jsem si řekla: vždyť ty lístky jsou hrozně dobrý. Oproti obyčejné růži jsou okvětní plátky té stolisté opravdu velmi chutné a nápad začít vyrábět sirupy a marmelády byl na světě.
Recept
Recept na růžový sirup Evy Melzerové je velmi jednoduchý: „Natrháte 20 deka okvětních lístků v plném rozkvětu, když jsou hodně nakvetlé. To se dělá postupně, ta růže kvete zhruba měsíc.“
- 200 g okvětních lístků stolisté růže (pro barvu je možné přidat plátky červené růže)
- 1 citrón
- 50 g kyseliny citrónové
- 2 l vody
- 2 kg cukru
„Dám do hrnce těch dvacet deka lístků, přeleju šťávou z jednoho citronu a přidám deset deka cukru. Ty lístky promnu, dám tam pět deka kyseliny citronové a zaliji dvěma litry vody. Nechám to stát dvacet čtyři hodin. Pak to scedím, a do toho zamíchám zbylý cukr. Nevařím.“
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.