Ze stolisté růže se nevyrábějí jen oleje do parfémů. Výborné jsou i sirupy a marmelády

Byly doby, kdy jsme si do vody lili jen domácí sirupy z malin nebo rybízu a v obchodech nabízeli zahradní nebo letní směs. 

Dnes je výběr obrovský a fantazii hospodyněk se meze nekladou. Známe tak sirupy smrkové, levandulové, mátové a další. Eva Melzerová z Velké Chyšky ho vyrábí ze stolisté růže.   

„Já, když jsem se sem přistěhovala, tak jsem objevila na zahrádce keříček růží. Zjistila jsem, že je to stolistá růže,“ říká Eva Melzerová z Velké Chyšky. 

Omamná vůně

Keříček se časem rozrostl na bohatý keř plný květů s omamnou vůní. „Ta vůně je nepřekonatelná a nesrovnatelná s ostatními růžemi,“ potvrzuje. Zpočátku si růžové lístky vkládala do misky s vodou, aby jí provoněly dům. 

Marmeláda ze stolisté růže

Časem začala vyrábět růžový olej a růžovou vodu. „A pak jsem si řekla: vždyť ty lístky jsou hrozně dobrý. Oproti obyčejné růži jsou okvětní plátky té stolisté opravdu velmi chutné a nápad začít vyrábět sirupy a marmelády byl na světě. 

Recept

Recept na růžový sirup Evy Melzerové je velmi jednoduchý: „Natrháte 20 deka okvětních lístků v plném rozkvětu, když jsou hodně nakvetlé. To se dělá postupně, ta růže kvete zhruba měsíc.“

Ingredience
  • 200 g okvětních lístků stolisté růže (pro barvu je možné přidat plátky červené růže)
  • 1 citrón
  • 50 g kyseliny citrónové
  • 2 l vody
  • 2 kg cukru 

„Dám do hrnce těch dvacet deka lístků, přeleju šťávou z jednoho citronu a přidám deset deka cukru. Ty lístky promnu, dám tam pět deka kyseliny citronové a zaliji dvěma litry vody. Nechám to stát dvacet čtyři hodin. Pak to scedím, a do toho zamíchám zbylý cukr. Nevařím.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.