Že jsou moje kolegyně hezké? No ano, aby bylo na co koukat, přiznává kouzelník Pavel Kožíšek

12. prosinec 2016

Kouzelník musí mít diváka tam, kde ho chce mít, říká jeden z nich Pavel Kožíšek. „Trénovat se musí. Dokonce i před představením Magická esa, které hrajeme mnoho let, musíme dopoledne dělat oprašovačku. To je představení, které obhospodařuje tým 30 lidí. To musí fungovat na milimetr a na sekundu přesně,“ vysvětlil Pavel Kožíšek v Dobrém Dopoledni Tamary Peckové.

Tým techniků, tanečnic, zvukařů, osvětlovačů. „Třeba jak se míjejí tanečníci s technikou, aby opravdu všechno fungovalo. Aby to výsledné pro divákovo oko bylo příjemné a mohl se nechat unášet iluzí.“ Noční můra Pavla Kožíška je zkažené kouzlo. „Jdu s kůží na trh, musím věřit svému týmu. Divák neřekne: ten technik něco zkazil, ta tanečnice něco špatně zmáčkla, ne: ten Kožíšek to zvoral. Ale naštěstí je na ně spoleh.“

Nemám rád kouzla se zvířaty

Jaká kouzla nemá Pavel Kožíšek rád? „Nemám rád kouzla se zvířaty, ta zásadně nedělám. Víte, magie za ty roky, které se v ní pohybuji, se velmi změnila. Dřív stál na pódiu člověk ve fraku, z klobouku tahal králíky, z rukávu svázané šátky, vedle něj stála spoře oděná asistentka. To už dnes diváky neláká,“ vysvětluje Pavel Kožíšek. Na upozornění, že jeho asistentky toho na sobě taky moc nemají, reaguje smíchem. „To nejsou asistentky, ale mně rovné kolegyně. A když už tam jsou, tak ať je na co koukat.“

Kouzla v dnešní době podle bývalého prezidenta Českého magického svazu zažívají renesanci. „Hlavně mezi mladými, to mě neuvěřitelně těší. Je to díky různým talentovým soutěžím a také díky internetu, kdy si můžete najít různá kouzla a kouzlíčka. Je opravdu velký zájem o dnešní moderní magii. Zažíváme návrat diváků na živá kouzelnická představení,“ říká kouzelník Pavel Kožíšek.

Tréma? Tu mívá Kožíšek jen za děti

Pavel Kožíšek se s budoucími konkurenty setkává na táborech pro kouzelníky, které pořádá. Tehdy zažívá velmi těžké chvíle. „To mám takovou trému, pro mnoho z nich je to totiž vůbec první veřejné vystoupení, bojím se za ně, aby to nepokazili. Mají tam všechny maminky, tatínky, babičky, dědečky. Když se jim to povede, mám slzy v očích, to jsem opravdu dojatý, jak jsou šikovní,“ přiznává kouzelník Kožíšek.

I když je jeho pozice kouzelníka pedagoga trochu schizofrenní. „Já jim prozrazuji své know-how, jinak to nejde,“ krčí rameny Pavel Kožíšek. A co když se mu začnou při tricích klepat ruce? „Snad se mi to nestane, ale třeba bych se mohl živit vymýšlením a prodej triků jiným kouzelníkům,“ prozrazuje své krizové plány český kouzelník Pavel Kožíšek.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio