Zdravotnictví je kromě řešení nákazy v utlumeném režimu. Dárci krve jsou ale potřeba stále

14. duben 2020 06:00

Nemocnice v celé zemi fungují v omezeném režimu. Kvůli pandemii například odkládají zákroky, které nejsou akutní. Jsou ale oddělení, kde se provoz zastavit nemůže.

Patří mezi ně transfúzní stanice. Dárci krve jsou stále potřeba. A třeba v Novém Městě na Moravě se jich při odběrových dnech teď schází víc.

Plná čekárna

„Dnes je opravdu víc lidí než jindy,“ říká Ilona Průdková sedící v čekárně transfúzního oddělení novoměstské nemocnice. „Chodím už asi deset let a mám pocit, že pomáhám.“ Na klíně má vyplněný dotazník, ve kterém musí mimo jiné sdělit, jestli nepřišla do kontaktu s nakaženou osobou, nebo jestli nevycestovala v posledních týdnech do zahraničí.

Stejný dokument vyplnil i Tomáš Kosek. „Chodím se asi patnáct let, nákazy tady se nebojím. Tolik lidí jsem tady ale ještě asi nezažil.“

Pouze dva dny v týdnu

Vrchní laborantka transfúzního oddělení Dana Vašková má pro velký počet přítomných dárců vysvětlení. Musí se vejít do dvou dnů v týdnu.

„Abychom zamezili kontaktu dárců s pacienty, kteří chodí do hematologické ambulance. A na odběrovém sále odebíráme jen po dvou, abychom dodrželi odstupy. Jinak lze odebírat až po čtyřech naráz.“

Počet odběrů je nižší

I přes plnou čekárnu je celkový počet odběrů krve v novoměstské nemocnici nižší než obvykle. Asi o čtvrtinu, dodává lékařka Olga Pollaková: „Ale také spotřeba krve, jak se odkládají plánované operace, je menší.“

Stanice v Novém Městě na Moravě má v registru 4.500 dárců a krve má aktuálně dostatek. Situace se ale může kdykoli změnit, proto zvou dárce neustále.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související