Popeláři jsou v ohrožení jako zdravotníci. Denně mohou přijít do kontaktu s nákazou

8. duben 2020 06:00

Dezinfekce, štíty, brýle a roušky. To dnes nejsou nutné propriety jen u personálu infekčního oddělení, ale každodenní vybavení například i popelářů.

A právě muži v oranžovém mají v době koronavirové pandemie víc práce než kdy jindy. Proč, to vám už za chvíli prozradíme v reportáži. Odpadu je totiž víc a k tomu je nebezpečnější.

Rukavice, brýle roušky…

„Vybavili jsme je tak, aby vůbec nepřišli do kontaktu s tím kontaminovaných odpadem. Mají rukavice, roušky, brýle, dezinfekci v každém autě,“ říká Petr Velíšek, mistr popelářů v Havlíčkově Brodě.

Popeláři jsou velmi ohroženou skupinou. Denně se mohou setkat s nákazou. Práce mají víc než dost, odpadu přibývá. „Byl zavřený sběrný dvůr a lidé neměli kam odkládat odpad. Nechávali ho proto u kontejnerů.“

Častější svoz

Popelářské vozy proto vyjíždějí do ulic Havlíčkova Brodu častěji, než je obvyklé. „Papír a bioodpad musíme posílit, jezdíme častěji než dříve. Lidi jsou doma, jestli uklízejí, mnohem víc odpadu vytváří.“

Havlíčkobrodské technické služby mají velké množství potřebné techniky. Reportér zajel také do mnohem menší Telče. „Pracovníci mají gumové rukavice, roušky a dezinfekci,“ řekl jednatel svozové firmy Jiří Kadlec.

V jednom se ale popeláři z Brodu a Telče liší. V Telči a okolí totiž jezdí jen jedna posádka a pokud někdo onemocní, musí celá do karantény a vzniká problém. „Na stupačku bych musel já, sehnat řidiče a ještě jednoho,“ dodal Jiří Kadlec.

Práce pro popeláře zřejmě ubyde, Vláda totiž povolila otevřít sběrné dvory a část odpadu lidé odvezou právě tam.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související