Žďárský opat dal světu smajlíka a Brnu krásný dům na Zelném trhu

16. březen 2017

Smajlíka ve své korespondenci použil už v roce 1741 opat žďárského cisterciáckého kláštera. Zjistili to brněnští archeologové, kteří právě teď pracují na záchranném archeologickém výzkumu domu číslo deset na brněnském Zelném trhu. „Ten patřil žďárským opatům, my se v rámci výzkumu snažíme doplnit i stavební historii domu a díky tomu jsme na smajlíka narazili,“ vysvětloval okolnosti nálezu archeolog David Merta z brněnské společnosti Archaia v Dobrém dopoledni.

Aby doplnili stavební historii brněnského sídla žďárských opatů, bádali s kolegou v Moravském zemském archivu. „Narazili jsme na složku, která měla pojednávat o pronájmu nebo vytvoření hrnčířské dílny v tomto domě. Když jsme se tou složkou probírali, ona čítá asi sto dopisů a spisků, které se týkají téhle záležitosti, tak jsem si povšiml, že se na dvou listinách nachází takový jako smajlík,“ vypráví o nálezu David Merta.

Byla to legrácka, ale dopadlo to tak, jak to dopadlo

„A to, že se dostal do médii, to je záležitost našich internetových stránek, kde máme záložku zápisníček a tam píšeme svoje různé dojmy a toto bylo jako legrácka. To nebylo míněno vážně, že bychom našli prvního a nejstaršího smajlíka na světě, ale dopadlo to tak, jak to dopadlo,“ pobaveně krčí rameny David Merta.

Smajlík v historickém textu

Před symbolem smajlíka bylo napsáno sign. „Zaujalo mě to, dosud jsem na to nenarazil, ale to souvisí s tím, že nejsem archivář profesionál. Když jsem se ptal známých, co jsou archiváři, ti mi sdělili, že je to poměrně běžná záležitost pro osmnácté, případně konec sedmnáctého století. Myslím, že letos jsme listin z tohoto období probrali dost a na žádnou podobnou věc jsme nenarazili, ale nemám důvod kolegům nevěřit,“ vypráví David Merta.

Smajlík znamená nejspíš odkaz na doplňující materiál

A jaké teorie zkušení archiváři o tomto znaku, který opravdu vypadá jako dnešní smajlík, mají? „Vysvětlení, kterých se mi dostalo ze tří nebo čtyř stran, se trošku liší. Ale měl by znamenat odkaz na nějaký doplňující materiál, který se k listině vázal. Je to značka, která odkazuje na to, že ještě někde něco k té listině je. Něco jako příloha,“ vysvětluje možný význam symbolu z roku 1741 David Merta. Žádnou přílohu s plánkem, ve který archeolog v souvislosti s historií domu č. 10 na brněnském Zelném trhu, zatím nenašli.

David Merta, historik

Bernard Henet byl následovník Václava Vejmluvy

Kdo byl opat Bernard Henet? „To byl následovník opata Václava Vejmluvy. On byl tím, kdo opravil dům na Zelném trhu. Pokračoval také v opravách a dostavbě žďárského kláštera, byl velkým stavebníkem. Vtiskl podobu domu na brněnském Zelňáku. To souvisí s tím, že jednotlivé církevní instituce, potažmo kláštery, si ve velkých královských městech pořizovali nemovitosti, které používali při pobytech ve městech nebo v případech nepokojů se tam stěhovalo vedení klášterů,“ vypráví brněnský archeolog David Merta.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio