Zazpívá, požehná, povzbudí. Do pelhřimovské nemocnice dochází bývalý vojenský kaplan

10. duben 2021 16:00

Zelené sukno vyměnil za bílé, ale duchovní služba zůstala. Evangelický farář, vojenský kaplan Jan Blažek odešel z armády a zakotvil v pelhřimovské nemocnici.

Bodrý vousatý chlapík s kytarou vchází do nemocničního pokoje a seniorky upoutané dlouhé měsíce na lůžko viditelně pookřejí. Nový kaplan pelhřimovské nemocnice Jan Blažek působí značně neformálně a jen málokdo by hádal, že podstatnou část svého života strávil v armádě.

„Dobrý den, dámy, budeme zpívat?“ Takhle to vypadá, když vejde do pokoje. Vezme kytaru a píseň začíná. „On má tak krásný hlas, krásně zpívá, je to náš takový potěšitel,“ nešetří chválou paní Anežka, pacientka oddělení dlouhodobě nemocných.

„Máte studenou ruku. Studená ruka, upřímný srdce,“ dodává.

Evangelický farář

Jan Blažek je původně evangelickým farářem v Jindřichově Hradci. „Před dvaceti lety jsem se stal vojenským kaplanem. Teď, když jsem skončil vojenskou kariéru, hledal jsem uplatnění na Vysočině a pelhřimovská nemocnice mi nabídla možnost na dva dny v týdnu sem přicházet za pacienty.“

Že má práce duchovního význam, potvrzuje i staniční sestra oddělení dlouhodobě nemocných Alice Straková. „Naši pacienti jsou rádi, my to vidíme. V dnešní době, kdy jsou zakázané návštěvy, je to milá vzpruha. S panem kaplanem se pobaví, vyřeší nějaké problémy, nejkrásnější je, že jim zahraje na kytaru, zazpívá.“

S mobilním paliativním týmem vyráží kaplan Blažek i za pacienty, kteří tráví podzim svého života doma.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související