Horko, hluk a jeden a půl tuny prádla denně. Provoz pelhřimovské nemocniční prádelny

7. duben 2021 06:00

Horko, hluk, nasazené respirátory a jeden a půl tuny infekčního prádla denně. V první linii nenasazují zdraví jen zdravotníci, ale také nemocniční pradleny.

Obří pračky na téměř dva metráky prádla, provoz důsledně rozčleněný na čisté a špinavé zóny. V horku, hluku a s respirátory na zpocených tvářích vyperou pradleny v pelhřimovské nemocnici denně jeden a půl tuny. Také je prověřila pandemie koronaviru a bez jejich práce by celý provoz nemocnice zkolaboval. 

„Přicházíme do prádelny nemocnice, teď jsme v čisté části. Prádlo, které z nemocnice přichází, přichází do špinavé části,“ říká vedoucí prádelny Milan Pachman.

„Jedna pračka je na 120 kilo prádla, dvě pračky jsou na 180 kilo prádla. Pak máme ještě několik menších praček.“

Jako výrobní linka

Nemocniční prádelna připomíná svým rozsahem spíš továrnu. Kromě obřích praček je tam spousta dopravníků a také mandly. „Když se to vypere a usuší, tady se to mandluje a pak skládá.“

„Máme víc práce, prádlo se točí častěji než v minulosti. Ženy musí mít ochranné pomůcky, je to všechno větší zátěž,“ dodal Milan Pachman v souvislosti s probíhající pandemií.

Prádelna, kde pracuje 22 lidí, je pro pelhřimovskou nemocnici nepostradatelná. Veškeré oblečení a povlečení z postelí z celé nemocnice končí právě v prádelně, odkud se čisté a vyžehlené vrací zpět na jednotlivá oddělení.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související