Zazimované bazény můžeme připravovat na letní sezónu. Jak správně postupovat?

16. květen 2020

Meteorologové slibují teplé léto. Hygienická opatření na plovárnách, koupalištích a plážích u přehrad zatím nejsou známá. Kdo má tak bazén, má vyhráno. Jak zazimované bazény připravit na sezónu, poradí prodejce zahradní techniky a bazénů Gabriel Cucor.

„Předpokládám, že po odkrytí ochranné plachty na bazénu, bude každý nemile překvapen. A to zelenou vodou. U malých objemů bazénů doporučuji vodu vypustit, bazén vyčistit a napustit vodu novou. U větších objemů namontovat technologii – pískovou filtraci, případně ohřev vody. Větší nečistoty odstranit síťkou. Ostatní vysát bazénovým vysavačem, ať už ručním, poloautomatickým nebo automatickým, a dopustit vodu,“ začíná Gabriel Cucor.

Kdy použít bazénovou chemii?

Nejprve změříme tvrdost vody, kterou případně změkčíme, pH vody by se mělo pohybovat mezi 7 – 7,4. Poté rychle ošetřit vodu rozpustným chlorem a můžeme se koupat.

Jak poznám, že u pískové filtrace vody je potřeba vyměnit písek?

Filtrování vody a zbavení nečistot trvá delší dobu než dříve. Písek jako takový se neznehodnotí. Čerstvý písek do filtrace má ale na zrníčku ostré hrany. Ty se po dvou až třech letech provozu se hrany „omelou“ zakulatí a písek ztrácí své filtrační schopnosti.

Kvete řepka na polích i hodně stromů. Jak často se má filtrace používat? Mohu ušetřit za elektřinu, když poběží například v noci na noční proud?

Noční proud je sice lacinější, ale musíme si uvědomit, že v bazénu při filtrování neustále cirkuluje voda. Noci jsou chladné, takže si zároveň filtrováním ochlazujeme vodu v bazénu. Spotřeba filtrací není vysoká, doporučuji filtrovat přes den 4 – 6 hodin. V tomto období také pravidelně propírat písek ve filtraci. Budete překvapeni, kolik pylu se z filtrace vyplaví. Ušetřit můžete například použitím solární plachty, kterou bazén zakryjete. Zabrání spadu pylu a nečistot do vody a zároveň ji prohřeje.

Jde použít i jiná desinfekce vody než chlor?

U větších bazénů můžete použít kombinaci – minima chloru a UV lampy. Při ionizaci se pak chlor nepoužívá vůbec. Často se používá i sarinace, tedy rozpouštění mořské nebo klasické soli ve vodě. Sarinační zařízení pak rozkládá chlorid sodný na plynný chlor, který také vodu desinfikuje. Další možností je kyslíková terapie. Je to kombinace kyslíkových tablet a přípravku bioL, který zabrání, aby se voda nezkazila.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.