Zavazadla před cestou na dovolenou je důležité správně rozmístit

2. červen 2017

Pokud se letos chystáte vyrazit na dovolenou autem, tak bez ohledu na velikost vašeho vozu, ho zřejmě naplníte do posledního koutu. Hostem Poradny Českého rozhlasu Vysočina byl Jan Hrůza, který přišel mluvit o tom, jak do auta všechno pěkně naskládat.

Při rovnání zavazadel jsou důležité dvě věci. Jednak aby se do kufru všechno vešlo, což se někdy může podařit až na několikátý pokus, ale ještě důležitější je dávat těžká zavazadla na dno kufru nebo co nejníže to zkrátka jde. Těžiště vozu bude níž a tím získáte mnohem lepší ovladatelnost, ať při brzdění nebo v zatáčkách.

Rozšířit zavazadlový prostor můžete montáží střešního boxu

„Výrobci už je nedělí jako kdysi na zimní a letní. Ale spíše se jedná o to vyrobit univerzální box, který je použitelný po celý rok. Dříve se totiž zimní boxy vyráběly jinak tvarově a s jinou šířkou, aby se tam vešly lyže. Například běžky, které mohly mít přes dva metry,“ vysvětluje Jan Hrůza.

Důležité je i do střešního boxu zavazadla správně naložit

„Mnohdy člověk veze až 50 kg nákladu ve střešním boxu a při nesprávném rozložení hmotnosti, případně neupevnění, například lyží v boxu, může dojít ke kolizi. Výrobci umožňují montáž centrálního zámku, který oboustranně uzamkne box po celé délce. To znamená, že už nedochází k tomu, že se box otevře za jízdy,“ říká host.

Velké cenové rozdíly v nosičích kol jsou dané systémem uchycení

Cenu tvoří především systém na tažné zařízení. „Dražší a renomovaní výrobci využívají tzv. rychlopáky. To znamená, že není potřeba žádný klíč na dotažení ke kouli. Potom se spousta výrobců zaměřila i na krádež, protože docházelo k častým krádežím kol. Ve většině případů jsou zamykací a montáž kol na nosič je jednodušší a rychlejší,“ vysvětluje Jan Hrůza.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.