Zásah po pádu helikoptéry si u Náměště nad Oslavou vyzkoušeli vojáci společně s hasiči, zdravotníky a policisty. Bylo to letošní největší podobné cvičení na Vysočině

27. duben 2023 08:49

Sto šedesát hasičů, zdravotníků, vojáků a policistů a doutnající trosky bitevního vrtulníku, hořící budova a nářek raněných - tak to vypadalo na cvičení Horizont 2023 v opuštěných kasárnách u Náměště nad Oslavou. Všechny složky Integrovaného záchranného systému tam nacvičovaly, co dělat po pádu helikoptéry do obydlené oblasti.

Figurína představuje pilota zaklíněného pod pleksisklem kokpitu po pádu vrtulníku

Při vůbec největším podobném cvičení letošního roku na Vysočině muselo být vše naprosto realistické.

Za jednou z budov bývalých kasáren ve Vícenicích u Náměště nad Oslavou leží trosky vojenského vrtulníku, všude se valí černý kouř, který stoupá i z jedné z budov. V dálce jsou slyšet sirény hasičských vozů, které se přibližují.

V bývalých kasárnách u Náměště nad Oslavou cvičili hasiči, záchranáři, policisté a vojáci zásah po pádu vrtulníku

Z vozů vybíhají záchranáři v dýchacích přístrojích a míří ke kouřícím troskám. Z budovy se ozývá nářek raněných. Přes clonu hustého dýmu je vidět bezvládné dělo pilota s hlavou zaklíněnou pod plexisklem kokpitu.

„Zdravotníci třídí raněné podle povahy zraněných a budou je transportovat pomocí sanitních vozů i helikoptér do nemocnic,“ popisuje mluvčí hasičů Petra Musilová.

Na místo dorazil i pátrací policejní vrtulník, který spolu s pozemní jednotkou pátrá po jednom z pohřešovaných.

Pád vrtulníku do zástavby nacvičují záchranáři společně s vojáky každé tři roky.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související