Unikátní skulptury a objekty z přírodních materiálů vznikají v okolí Žirovnice

1. květen 2023 07:45

V okolí Žirovnice se už nějakou dobu objevují tajemné objekty. Většinou jsou vyskládané z kamenů, někdy upletené z trávy nebo proutí. Trochu připomínají dodnes nevysvětlená díla dávných pohanských druidů. Tady jde ale o soukromou iniciativu jediného člověka.

„Nejenom kámen, ale i proutí a suchá tráva, s tím pracuju,“ říká autor objektů Ondřej Koudelka.

Autorem land artu u Žirovnice je Ondřej Koudelka

Vytváří takzvaný land art. „Jsou to jen kameny. Na nich hledám různé výstupky, o které je opírám,“ popisuje postup práce při stavbě samonosných kamenných věží, které vyžadují preciznost a soustředění.

Pohledem na výtvory Ondřeje Koudelky se baví lidé při procházkách a sledovat je můžou i při cestě autem.

„Když to spadne, tak mi dají vědět,“ říká umělec. Kamenné stavby vydrží déle, objekty z proutí nebo trávy mají trvanlivost jeden až dva roky. „V tom je krása té pomíjivosti,“ usmívá se landartista.

Land art je umělecký směr 60. let, který vznikl v USA. Land art – neboli krajinné umění – má blízko k fotografii krajiny. Uplatňuje přechod z ateliérů do přírody a má svůj předobraz v historii. Od visutých zahrad královny Semiramidy, přes parky s keřovými bludišti, skrze přísně vymezené francouzské zahrady, k čínským nebo japonským klášterním zahradám.

Spustit audio

Související