Zarytý sportovec Aleš Wasserbauer přišel o nohu, ale ne o svého sportovního ducha. Dál jezdí na kole, i když se to musel znovu učit

3. srpen 2015

„Z rakoviny jsem se léčil asi rok. Rozhodně mi pomohlo, že jsem před tím sportoval. Měl jsem určitou kondici a taky jsem byl zvyklý na zátěž. A zátěž ať už ta fyzická nebo i psychická rakovinu a její léčení provází,“ svěřil se na Regionu devětadvacetiletý muž. Už během nemoci chtěl pomáhat druhým. Prozradil také, že se v něm touha pomáhat druhým podobně nemocným lidem a dětem rodila už v nemocnici.

„Už tehdy jsem oceňoval úsilí, které lidé v nemocnici věnují pacientům. Říkal jsem si, že až se vyléčím, rád bych se jim revanšoval a taky se věnoval dalším nemocným dětem. V nemocnici jsem se seznámil s lidmi z nadačního fondu Krtek, pro které jsem později vytvořil návrh cyklistických dresů. Ty jsem nechal vyrobit a výtěžek z prodeje získal na svou činnost právě nadační fond Krtek. S manželkou jsme také o Vánocích osobně navštěvovali nemocné děti. Teď chystám cyklojízdu s názvem Na kole dětem Žďárskými vrchy,“ představil Aleš Wasserbauer.

Žďárskými vrchy projedou cyklisté. Podpořit chtějí nemocné děti

První ročník akce Na kole dětem Žďárskými vrchy má termín 8. srpna 2015 a vede ze Žďáru nad Sázavou přes Svratku, Sněžné, Nové Město na Moravě zpět do žďárského areálu Pilák. Trasa měří asi 65 kilometrů. „Nejde o závod. Tempo bude vyjížďkové a kdokoliv se může přidat třeba jen na malý úsek trasy nebo za námi přijít na některou ze zastávek. Vezeme s sebou kasičku, do které mohou zájemci vkládat dobrovolné startovné nebo příspěvek. Peníze budou potom rovným dílem rozděleny pro dětské oddělení jihlavské nemocnice, pediatrii novoměstské nemocnice a Nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek,“ slíbil Aleš Wasserbauer. Vše o akci najdete na stránkách.

Jezdit na kole se učí od začátku

Po celé trase pojede Aleš Wasserbauer v čele pelotonu jako autor projektu. „Jezdím bez protézy, protože jsem zjistil, že mi na kole vůbec nepomůže,“ vylíčil host Dobrého dopoledne. „ Na začátku jsem měl problém přesunout těžiště na kole nebo si zvyknout, že je možné z kola sestupovat jen na jednu stranu. Nejprve jsem ujel třeba jen deset metrů, ale postupně jsem se vypracoval až na více než stokilometrové úseky. Potom už je to jen otázka tréninku,“ řekl Wasserbauer.

Kromě jízdy na kole také plave, hraje tenis nebo badminton. „Zjistil jsem, že se dá i jezdit na běžkách. Postupně člověk objevuje další a další sporty, které se s protézou nebo případně bez ní dají dělat,“ vyprávěl host Českého rozhlasu Region.

Láska ke sportu zůstala. Vydrželi i kamarádi

Tak jak se Aleši Wasserbauerovi nezměnila touha po pohybu a sportu, nezměnil se ani okruh jeho blízkých. „Pořád mám stejné kamarády a jsem za ně rád. Kamarádi a rodina mi taky hodně pomohli překonat období, kdy jsem byl nemocný,“ pochvaloval si Aleš Wasserbauer. Naopak se díky nemoci začal víc věnovat životnímu stylu. „Zásadně se změnila moje strava. Člověk, když si projde rakovinou, pak víc přemýšlí o tom, co jí a kdy to jí. A taky jsem ubral na intenzitě. Po nemoci jsem ještě nějaký čas závodil, ale cítil jsem, že to pro moje zdraví není dobré. Dnes si taky dávám do těla, ale nevyhledávám už extrémní výkony,“ vysvětlil mladý sportovec.

Spustit audio