Základ je, že musíte dobře vypadat, směje se mezinárodní fotbalová rozhodčí Olga Zadinová

15. listopad 2016

Že se jí při zápase rozbije píšťalka, se už mezinárodní fotbalová rozhodčí Olga Zadinová dávno nebojí. Píská od osmnácti let a letos se díky svým výkonům propískala až do semifinálového zápasu na mistrovství světa žen do sedmnácti let v Jordánsku. „Před prvním zápasem Nigérie s Brazílií jsem holkám v šatně říkala: tohle je náš sen, pojďme si to na hřiště užít a nechme tam všechno. Po dlouhé době jsem pocítila trému, ale s prvním hvizdem mě přešla,“ vyprávěla Olga v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Kazachastán, Jordánsko, seminář ve Švýcarsku a také Island, to jsou poslední štace, kde všude Olga Zadinová z Havlíčkova Brodu běhala po hřišti s píšťalkou. „Teď jsem měla volný víkend a byla jsem opravdu ráda. Občas se i já ráda válím. Na fotbal jsem se v televizi dívala jen čtvrt hodiny, jak je konec sezóny, tak mě to tolik nebaví,“ přiznala tmavovláska v Dobrém dopoledni.

Když jsem už pískala, byla jsem jako hráčka na rozhodčí mírnější

Prý by to neměla říkat, ale k rozhodcování se dostala přes inzerát. „Já před tím hrála fotbal, říkala jsem si, že by bylo zajímavé vyzkoušet si, jaké to je na druhé straně. Pokud jste tam jako hráč, jste za tým, pokud jste rozhodčí uprostřed, máte sice taky tým, ale máte větší zodpovědnost, ta tíha je na vás. V tom je největší rozdíl,“ přemýšlí Olga Zadinová.

Jako hráčka patřila k těm problémovějším. „Diskutovala jsem, byla jsem trošku troublemaker. Když jsem už pískala, byla jsem na rozhodčí mírnější, protože jsem to viděla z druhé strany, asi jsem byla na hřišti trochu blázen. Byla jsem drzá, ale v rámci slušné výchovy,“ vypráví Olga Zadinová. Sama se snaží s hráči spíše hovořit, než hned z kapsy tahat karty. „To je poslední varianta v případě, když s hráčem není rozumná domluva. Musíte přesně vytipovat, co který hráč potřebuje.“

Dokud vám nepřijde pozvánka, neuvěříte

Mezinárodní fotbalové rozhodčí se do mužských soutěží dostanou minimálně, spíše v pozici asistentek. „Pro nás je stropem mistrovství světa žen,“ zasní se Olga Zadinová. Atmosféru mistrovství světa žen do 17 let zažila před pár týdny v Jordánsku. „FIFA zvolí počet rozhodčích, které budou postupovat na takový turnaj, a UEFA nás nominuje. Přijde pozvánka. Že tam nějaká šance je, to jsem tušila, ale dokud vám to nepřijde, neuvěříte,“ usmívá se Olga Zadinová.

Olga Zadinová, fotbalová rozhodčí

Jak probíhá příprava na zápas na mistrovství světa? „Pokud je možnost, jdeme se podívat na utkání, rozebíráme zápasy ostatních rozhodčích při hodnocení. Povědomí o hráčkách máme. Tady jsme využívali služeb specializované jednotky, takzvaného departmentu, ten připravuje rozbor týmů. Před semifinále Venezuely a Severní Koreje jsme přesně věděly, jakým systémem hrají, kdo je problémový hráč, kdo střílí nejvíc branek, kdo je pro ně klíčový hráč,“ vysvětluje způsob práce mezinárodních fotbalových rozhodčích Olga Zadinová.

Taky se pak podívám, jestli mi to slušelo

Po každém utkání má rozhodčí zpětnou vazbu. „Na mezinárodních utkáních jsou videa, ta se po utkání rozebírají hned dvakrát. Na debreefinku se společně hodnotí složité situace. Pokud sledujeme video, soustředím se, jestli špatně stojím, špatně ukazuji. Taky se pak podívám, jestli mi to slušelo, základ je přeci, že musíte dobře vypadat,“ směje se mezinárodní fotbalová rozhodčí Olga Zadinová.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio