Zákaz koupání a rybolovu v Hubenovské přehradě platí i pro hrázného

18. říjen 2016

Hrázný Martin Hovorka pracuje na Hubenovské přehradě, která zásobuje pitnou vodou Jihlavu a okolí. Na pět a padesát hektarů dohlíží v podstatě dvacet čtyři hodin denně, protože nad hrází bydlí. A dělá to už čtvrt století. „Vody máme hodně, žádné sucho se nekoná. Někdy je stav hladiny vyšší, někdy nižší, závisí to na ročním období, na počasí, ale na poloprázdnou nádrž jsem opravdu nikdy nekoukal,“ smál se v Dobrém dopoledni.

I když má pod palcem přes tři a čtvrt milionu kubíků vody, ve služebním bytě mu z kohoutku teče úplně jiná. „Voda z Hubenova se upravuje až na vodárně Hosov, že by nám to pak posílali zpět, to by asi nešlo. Na Hubenově máme vlastní vrt,“ usmívá se Martin Hovorka.

Aby praskla samotná hráz? K tomu nedojde. Člověk se nesmí moc koukat na televizi

První činnost, kterou musí hrázný po příchodu do práce udělat, je měření. „Stav hladiny, přítoky, odtoky, vodárenské odběry, to vše zpracujete, voláte na dispečink, kde všechny údaje shromažďují. Měření výšky hladiny je podle měrné latě, údaje o přítocích nad přehradou i pod přehradou jsou plně automatické, to vše je přenášeno do počítače,“ vyjmenovává některé údaje Martin Hovorka a dodává, že vše musí v kanceláři propočítat, aby údaje byly v pořádku a vše sedělo. Samozřejmostí je kontrola všech objektů.

Má hlavní hrázný noční můru? „Ne, žádný katastrofický scénář mě nenapadá, opravdu ne,“ přemýšlí Martin Hovorka. A že by hráz praskla? To už vůbec ne. „To se nestane, aby praskla samotná hráz, k tomu by nedošlo. Člověk se nesmí moc koukat na televizi. Tohle všechno je kontrolováno. Ve spodní chodbě máme vztlakoměrné vrty, které měří tlak v podloží pod hrází. Ze vzdušné strany hráze jsou pozorovací vrty, ve kterých se měří nastoupaná výška hladiny. Tyhle údaje se zapisují a vyhodnocují a tím se sleduje stav a bezpečnost vodního díla Hubenov,“ vysvětlil Martin Hovorka.

U sypaných hrází vůbec takové riziko nehrozí. „Čím je sypaná hráz starší, tím je stabilnější, prostě si sedá. Nemůže dojít k větším průsakům,“ uklidňuje hrázný Hubenovské přehrady Martin Hovorka.

Pro hrázného neplatí jenom zákaz vstupu do ochranného pásma

Na otázku, jestli může hrázný na přehradě rybařit, Martin Hovorka velmi vážně odpovídá: „Vodní dílo Hubenov slouží k akumulaci vody pro vodárenské odběry Hosov, je to ochranný vodárenský zdroj, kde platí zákaz vstupu, zákaz koupání a zákaz rybolovu. My samozřejmě můžeme provádět kontrolní odlovy, ale ty ryby posíláme ke kontrole.“

Jedinou věc, kterou hrázný může a zároveň musí, jsou procházky v ochranném pásmu. „Dá se říci, že kolem přehrady je to deset kilometrů. K tomu je důležitá kontrola na tocích. Máme Maršovský, Jedlovský a Jiřínský potok, k tomu dva kryté přivaděče, které mají asi čtyři kilometry. To se musí projít a zkontrolovat jednou za měsíc. Kolem nádrže děláme pochůzky čtyřikrát za týden. Hubenovská přehrada je v krásném prostředí, ty pochůzky jsou opravdu nádherné,“ vypráví Martin Hovorka.

Hubenovská přehrada byla postavena v letech 1968 až 1972, je vysoká devatenáct metrů, zadržuje 3,4 milionu krychlových metrů vody a zatopila plochu 55 hektarů. Sypaná hráz má v koruně šířku 4,5 metru, délku 341 metrů a je v nadmořské výšce 523,58 metru.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.