Zahynuli daleko od domova, Vysočina na ně nezapomíná

20. prosinec 2016

Hned dva piloti Royal Air Force, rodáci z Vysočiny, by v těchto dnech oslavili významná životní jubilea. O osudech Karla Vykoukala a Josefa Gutvalda v Dobrém dopoledni vyprávěl Josef ´Joe´ Vochyán z jihlavského Czech Spitfire Clubu. Stíhací pilot Karel Vykoukal se narodil 20. prosince 1916 v Chotěboři, Josef Gutvald 21. prosince 1911 v Třešti.

Karel Vykoukal se narodil 20. prosince 1916 v Chotěboři veliteli místních četníků. Rodina se brzy odstěhovala na Slovensko, od roku 1931 žili v Rousínově u Brna. „Po maturitě v roce 1935 se Karel přihlásil dobrovolně na vojnu. Původně sloužil u dělostřelectva, ale učarovalo mu létání a tak absolvoval Vojenskou akademii v Hranicích, po výcviku sloužil jako stíhač u Leteckého pluku 4 vyzbrojeného stroji Avia B-534,“ vyprávěl Josef ´Joe´ Vochyán.

Byl to výborný letec a skvělý kamarád

„Nějakou dobu sloužili s generálem Františkem Fajtlem, byli kamarádi. Takhle na něj vzpomíná v knize Karla Černého: Byl to výborný letec a skvělý kamarád. Byl chytrý, vzdělaný a ukázněný důstojník. Byl mezi námi velice oblíben pro svoji skromnost, bohorovný klid, smysl pro humor a hlavně kamarádství, které rozdával každému kolem,“ cituje Vochyán.

Karel Vykoukal, pilot, v kabině Spitfiru během roku 1941 (foto laskavě poskytl pan Karel Černý)

Nacistickou okupaci Karel Vykoukal nesnesl a v červnu odešel do odboje. „Přes Polsko se dostal do Francie, ale absolvoval jen přeškolení a do bojů nezasáhl. Do Velké Británie připlul jedním z transportů 23. června 1940. Po přijetí do dobrovolnické zálohy britského Královského letectva nastoupil s hodností Pilot Officer u nově formované 310. čs. stíhací perutě,“ líčí osudy Karla Vykoukala Josef ´Joe´ Vochyán.

Karel Vykoukal se nevrátil z průzkumu u přístavu Le Havre

Jako velmi schopný důstojník převzal 14. dubna 1942 velení A letky 41. stíhací perutě. „V té době měl již na kontě mnoho ofenzivních akcí nad Evropou, jeden jistý sestřel Focke-Wulfu Fw 190 i štěstí při nouzovém přistání a při návratu z mise s rozstříleným překrytem kabiny,“ připomněl Vochyán štěstí Karla Vykoukala. To ho však opustilo 21. května. „Nevrátil se z průzkumu u přístavu Le Havre, pravděpodobně byl zasažen těžkou protiletadlovou palbou při útoku na torpédový člun a jeho Spitfire havaroval do moře. Je tak zapsán mezi nezvěstnými letci v památníku v Runnymede.“

Czech Spitfire Club ve spolupráci s městem Chotěboř Karlu Vykoukalovi připravil pamětní desku na rodném domě. 19. června 2016 ji odhalil pan generál Emil Boček.

Jeho neovládaný Spitfire vyletěl strmě z mraků a roztříštil se o zem

21. prosince 1911 se v Třešti narodil další vysočinský stíhací pilot Josef Gutvald. „Velmi ho zaujalo létání, proto se přihlásil do prostějovské Školy leteckého dorostu. V roce 1931 absolvoval a narukoval do armády k letectvu,“ vypráví střípky ze života třešťského rodáka Josef ´Joe´ Vochyán. V lednu 1940 odešel Josef Gutvald do exilu tzv. balkánskou cestou.

Josef Gutvald, pilot, krátce před osudným letem 27.5.1941 (foto laskavě poskytnuto příbuznými)

V červenci 1940 složil Josef Gutvald přísahu a stal se příslušníkem Royal Air Force s hodností Sergeant – četař. 27. května 1941 byly na programu cvičné výškové lety s naváděním na domovské letiště. „Seržant Gutvald se ale během stoupání do cílových 7000 metrů pozemní kontrole odmlčel. Zakrátko jeho neovládaný Spitfire vyletěl strmě z mraků a roztříštil se o zem nedaleko Uckerby. Pilot v řídkém vzduchu pravděpodobně ztratil vědomí v důsledku zamrznutí kyslíkového přístroje. O tři dny později jej uložili na hřbitově nedaleko základny,“ připomíná osud třešťského rodáka Josefa Gutvalda Josef ´Joe´Vochyán z Czech Spitfire Clubu.

Czech Spitfire Club ve spolupráci s městem Třešť připravuje realizaci pamětní desky v první polovině roku 2017.

autoři: Tamara Pecková , Josef ´Joe´ Vochyán
Spustit audio