Záchranáři z Třebíče vyhráli nejprestižnější mezinárodní soutěž Rally Rejvíz, při jednom z úkolů se ocitli v místnosti se střelcem

15. červen 2023

Na 26. ročníku mezinárodní soutěže záchranných služeb Rallye Rejvíz v Koutech nad Desnou získala prvenství lékařská výjezdová skupina z Třebíče.

Rally Rejvíz je nejprestižnější mezinárodní soutěž, která se specializuje na složky integrovaného záchranného systému. Letos v ní uspěla výjezdová skupina záchranářů z Třebíče ve složení Cyril Činátl, Pavlína Havlenová a Zdeněk Štrubl.

Zlatá medaile z Rally Rejvíz záchranářů z Třebíče

„My jsme tam vlastně byli v tomto složení už podruhé. Loni jsme skončili čtvrtí a hrozně jsme stáli o to, abychom mohli ještě jednou zkusit atakovat ty vyšší příčky,“ říká Pavlína Havlenová.

Jako členové záchranné služby měli jasně dané vybavení, které s sebou museli mít. Přesto se zkušenosti z loňska hodily. „Připravili jsme si jeden další batoh, protože jsme předpokládali, že nás rozdělí. A vyplatilo se nám to,“ popisují záchranáři.

Práce pod tlakem

Během soutěže museli splnit několik úkolů. Snahou komisařů bylo vystavit soutěžící maximálnímu stresu.

„Například jsme byli v místnosti, kde na nás figurant vytáhl reálnou zbraň. Byla to pistole a my jsme pod takovým nátlakem měli zvládnout ten daný úkol,“ líčí své zážitky. V tu chvíli se projevil týmový duch a to, že jsou záchranáři nejen kolegové, ale i přátelé. „Tam nebyl prostor pro žádná slova navíc, takže jsme na sebe koukli a tušili jsme, co chceme všichni udělat. Pokračovali jsme v té činnosti tak, jak si přál ten aktivní střelec. Snažili jsme se ho vlastně nevyprovokovat a odvést pozornost a přivolat si pomoc,“ vzpomínají na stresující situaci.

Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.