Jak moc je jejich kráva šťastná, napoví farmářům data z chytrých hodinek

13. červen 2023

Lidé údajně se skotem sdílejí 80 % genů a není to jediná paralela s člověkem. Kráva má podobnou strukturu obličeje, jen s několika rozdíly. Je vysoce sexuální, gravidní devět měsíců. Krávy si stejně jako lidé prý vytvářejí blízké vztahy a většinu času tráví jen s malou hrstkou přátel. Umí si taky vybudovat dlouhodobou zášť vůči konkrétním jedincům. V Evropě se proto stále častěji hovoří o welfare zvířat. A farmáři se snaží skotu zajistit fyzickou i psychickou pohodu.

„Pro mě bylo takové hezké nebo úsměvné, když mi odborník z Izraele řekl, tak tato kráva není šťastná, protože jsme jí dali do skupiny, v které se jí nelíbí,“ popisuje Michal Basovník z Chovatelského družstva Impuls.

Hana Mahlová a Michal Basovník z Chovatelského družstva Impuls

Technologie, která už je poměrně rozšířená a běžná v chovu skotu, jsou monitorovací systémy. “V podstatě jsou to chytré hodinky. Ano, je to to samé zařízení, které nosí na ruce lidé. Dokonce jsem viděl někoho, kdo ty chytré hodinky dal na krávu a dělali s tím různé pokusy, protože tam máte, kolik ujde kroků a na základě toho můžete usuzovat, jestli to zvíře má nějaký problém, jestli je březí, jestli je v říji,“ vysvětluje.

Na základě odchylek v chování zvířete, ať už proti vlastnímu standardu nebo od skupiny zvířat, jsou analytici schopni diagnostikovat onemocnění daleko dřív, než se projeví. „My nemusíme s tím zvířetem manipulovat, my ho nemusíme stresovat a jsme schopni říct, že má z 90 % zánět vemene,“ vysvětluje výhody moderních technologií v chovu Michal Basovník.

Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související