Začala sezóna pálení destilátů. Ovoce je letos dostatek

24. říjen 2020 06:00

S podzimem přichází také sezona pálení ovoce. Některé palírny tak zatopily pod kotlem a zájemcům, kteří si přivezou naložené ovoce, promění kvas v pálenku.

Letošní sezona pálení ovoce je už v plném proudu a podle palírníků by mohla být lepší než ta minulá. Ovoce se totiž urodilo podstatně více. Samotné vypálení dobrého destilátu ale nezáleží jen na kvantitě ovoce.

„Teď to má chuť jako víno. Jak kdyby víno, protože v tom je alkohol. A tohle je nádhera ty kvasy,“ sklání se Roman Koudela v jeho malé palírně v Polné na Jihlavsku nad sudem kvasu, ze kterého se line příjemná ovocná vůně.

Právě kvalitní kvas je základem dobré pálenky. „Když vám lidi přivezou kvasy, že je to plesnivé a smrdí to, prostě to ani nepálím, kolikrát je s tím pošlu pryč.“ říká Roman Koudela a přitom bere do rukou objemnou hadici, kterou nasává připravený kvas z modrých sudů.

Proces pálení

„Ty třešně jdou krásně, tam je jediný problém, trošku ty pecky.“ Během chvilky je pak materiál připravený uvnitř destilační kolony. Ještě vypláchnout sudy a přesouváme se do vnitřní části palírny. „Tak teď jsme to nasáli. Je to vlastně nahoře v té předloze,“ vysvětluje mi Roman Koudela zatímco se kvas přesouvá do roztopeného kotle. Že jsme blíž k cíli napovídá také silný pálenkový odér, který je v palírně cítit.

Palírna, Polná

Na výsledek si ale budeme muset asi tři hodinky počkat. „Až to začne vařit a bude tam těch 80 stupňů, tak uberu plyn a budu čekat. Sem půjde vlastně ten první litr,“ ukazuje na nerezový kohoutek a připravenou nádobu.

Důležité je prý také sledovat obsah alkoholu, který by neměl klesnout výrazně pod 40 procent. „Já začínám pálit, jde to třeba na těch osmdesát, když je dobrý kvas. A postupně to padá dolů, jak nám teče litr za litrem. A já to zhruba u těch 38 vypínám.“

Podle Romana Koudely je důležitá kvalita před kvantitou. Sám totiž pálí především pro radost z dobře vypáleného destilátu.

autoři: Patrik Salát , mik