Zabít a vykuchat. Podle rybářů lidé už tolik nechtějí kupovat živé vánoční kapry

23. prosinec 2020 06:00

Ti, kdo ještě nemají koupeného vánočního kapra, mají dnes poslední příležitost to napravit. Prodej vánočních ryb jde pro letošek do svého finále.

Ne vždycky jde ale jen o byznys. Například rybáři z Pacova použijí peníze vydělané mrznutím u kádí na obnovu některých rybníků v okolí.

Kaprů máme dost…

Nechat živou, zabít, vykuchat, vnitřnosti? Takové bývají tradiční otázky prodejců u kádí s kapry. Stejné to je v areálu Českého rybářského svazu v Pacově. „Kaprů máme dost, vydržíme. Prodáváme ještě dnes,“ řekl Českému rozhlasu předseda pacovských rybářů Jiří Míka. „Ceny zůstaly stejné jak u ryb, tak u výrobků. Děláme uzené ryby a rybí klobásy.“

Podle Jiřího Míky je v posledních letech mezi zákazníky zájem spíš o zabitou, vykuchanou a vyčištěnou rybu. „Fronta, kterou tady vidíte, je na to zpracování. Kdo chce živou rybu, odchází prakticky bez čekání.“

Tržby z prodaných ryb vrátí rybáři v Pacově zpátky přírodě. „Převážná část jde do údržby a obnovy rybníků, které buď máme na starost nebo v pronájmu.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související