Zabít a vykuchat. Podle rybářů lidé už tolik nechtějí kupovat živé vánoční kapry

23. prosinec 2020 06:00
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Kapři, ilustrační foto

Ti, kdo ještě nemají koupeného vánočního kapra, mají dnes poslední příležitost to napravit. Prodej vánočních ryb jde pro letošek do svého finále.

Ne vždycky jde ale jen o byznys. Například rybáři z Pacova použijí peníze vydělané mrznutím u kádí na obnovu některých rybníků v okolí.

Kaprů máme dost…

Nechat živou, zabít, vykuchat, vnitřnosti? Takové bývají tradiční otázky prodejců u kádí s kapry. Stejné to je v areálu Českého rybářského svazu v Pacově. „Kaprů máme dost, vydržíme. Prodáváme ještě dnes,“ řekl Českému rozhlasu předseda pacovských rybářů Jiří Míka. „Ceny zůstaly stejné jak u ryb, tak u výrobků. Děláme uzené ryby a rybí klobásy.“

Podle Jiřího Míky je v posledních letech mezi zákazníky zájem spíš o zabitou, vykuchanou a vyčištěnou rybu. „Fronta, kterou tady vidíte, je na to zpracování. Kdo chce živou rybu, odchází prakticky bez čekání.“

Tržby z prodaných ryb vrátí rybáři v Pacově zpátky přírodě. „Převážná část jde do údržby a obnovy rybníků, které buď máme na starost nebo v pronájmu.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související