Zábavnou formou přibližují veřejnosti památky, teď za to získali památkářského Oskara

5. červen 2017

Splněný sen, který ani neodvažovali snít, je zisk památkářského Oskara. Toho si za letošní rok ve finském Turku převzala ředitelka Národního památkového ústavu v Telči Martina Indrová. „Měsíc dopředu jsme věděli, že jsme Oskara získali. Tady ta romantika končí, oznámení přišlo e-mailem. Byla to úžasná radost, musela jsem si to přečíst několikrát, abych uvěřila,“ popisovala své pocity v Dobrém dopoledni Martina Indrová.

Mnohokrát bylo v e-mailu zdůrazněno informační embargo. „Nesměli jsme ani naznačit, ani doma, znáte to, vždycky to někde může utéct, ani dceři jsem to neřekla. Zhruba 14 dnů jsem to neřekla nikomu. No vlastně, nebyla jsem jediná, kdo to věděl. Bylo nás asi pět, kteří to věděli. Okamžitě jsme to dávali vědět našemu tiskovému oddělení, věděla to naše paní generální ředitelka a další kolegové, kteří naši cestu do Finska pomáhali připravit,“ usmívá se Martina Indrová.

Snažili jsme se ukázat, že památky jsou úžasné a že stojí za to nejenom poznávat, ale i chránit

Ocenění Europa Nostra pro rok 2017, tak se oficiálně památkářskému Oskaru říká, vyhlašuje Evropská komise a sdružení Europa Nostra, jejím prezidentem je slavný pěvec Placido Domingo. Porota 29 laureátů v celkem čtyřech kategoriích vybírala z 202 zaslaných projektů. Tým Martiny Indrové si převzal ocenění za edukační projekt Památky nás baví.

Program Památky nás baví více než pět let připravoval tým asi dvaceti lidí z celé České republiky. „Koordinační místo byla Vysočina a Národní památkový ústav v Telči. Nedělali jsme nic jiného, než že jsme se všem cílovým skupinám, věkovým kategoriím snažili ukázat, že památky jsou úžasné a že stojí za to nejenom poznávat, ale následně i chránit, což je i naše role v rámci kulturního dědictví.“

Vracíme se k principům Komenského

„Neděláme nic jiného, než že se vracíme k principům Komenského. K věci, kterou máte chránit, si musíte vytvořit nějaký vztah. Když máte vztah, tak o ní musíte něco vědět, tím se dostáváte ke vzdělávání. My jsme se snažili srozumitelnou a zábavnou formou přiblížit památky všem, kteří o to mají zájem,“ popisuje památkářským Oskarem oceněný program Martina Indrová.

V nominační listině pro cenu Europa Nostra bylo uvedeno, že programem Památky nás baví prošlo 31 tisíc lidí. „Já doufám, že jich bylo víc. Edukaci na mnoha našich objektech děláme mnohem mnohem déle,“ usmívá se Martina Indrová.

Sešli jsme se ve správný čas na správném místě

A čí to vlastně byl nápad? „Byla to souhra mnoha faktorů, napadlo to více lidí, jenom jsme se sešli ve správný čas na správném místě a spojili jsme naši energii a naši chuť tyhle věci řešit dohromady,“ vzpomíná Martina Indrová a přidává ještě příhodu, kde vědecko-výzkumný projekt Památky nás baví vznikl.

Aby nemohl nikdo odejít, pronajali si loďku na Vltavě

„Musím jmenovat kolegu Tomáše Wizovskeého, to je kastelán hradu Bečov a paní doktorku Hanu Havlůjovou z Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, která je didaktička dějepisu. Museli jsme najít místo, kde nás nikdo nebude rušit a odkud nebude moci nikdo z nás odejít. Pronajali jsme loďku na Vltavě a po tři dny jsme brázdili řeku mezi Karlovým mostem a Národním divadlem a tam jsme sepsali základy rysy projektu, které jsme později rozpracovali v kancelářích.“

Z Finska si kromě Oskara, který bude vystaven na generálním ředitelství Národního památkového ústavu, přivezli spoustu žádostí o spolupráci. „To znamená také výměnu zkušeností nebo inspiraci. I v tomto platí, proč vymýšlet něco nového, když jinde principy fungují. My jsme při přípravě našeho projektu spolupracovali s francouzskými a britskými kolegy. Tohle vše jsme naroubovali na typologii našich památek,“ vysvětluje Martina Indrová.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio