Za neuklizení chodníku jste v prvorepublikové Jihlavě mohli jít i do vězení

26. listopad 2019

Zimní úklid chodníků je bolavou patou snad každého města. A nejen v současnosti. V Jihlavě, na začátku třicátých let minulého století hrozilo za nesplnění nařízení vyhlášky dokonce i vězení.

Vyhláška v Jihlavě třicátých let minulého století nařizovala majitelům domů uklidit sníh z chodníku do sedmé hodiny ranní. „Vyhláška byla poměrně přísná, pokud bychom ji vztáhli k dnešním poměrům, tak pro nás by to bylo nepředstavitelně přísné,“ říká jihlavský badatel Zdeněk Geist. Sedmou hodinou totiž úklid nekončil, pokud sněžilo celý den. „Zároveň městská vyhláška stanovila, že ten chodník, pokud je sníh smeten, musí být posypán pilinami, popelem, tak aby neklouzal,“ dodává badatel.

Pokuta byla vysoká. Šplhala až ke dvěma stovkám

S neplněním nařízení samozřejmě přicházely i sankce. Je třeba říct, že tehdy byly rychlé a účinné. „Pokud by se majitel nestaral o úklid chodníku před svou nemovitostí, tak se vystavoval pokutě do výše dvou set korun. Pro ty, kteří by ani na to nedbali, tak hrozilo vězení do výše dvou týdnů,“ říká Zdeněk Geist. Dvě stě korun bylo ve třicátých letech hodně peněz. Pro představu: Oběd v restauraci stál kolem pěti korun.

Kráčel ledabyle, maje ruce ležérně v kapsách, a zlomil si ruku. Psal dobový tisk

Dobový tisk, konkrétně Jihlavské listy, psal i o konkrétních případech. Před domem v Brněnské ulici tehdy uklouznul místní obchodník, a zlomil si ruku. Noviny dokonce uvádějí, že podle svědků kráčel ledabyle, maje při tom ruce ležérně v kapsách. Přesto žádal odškodnění. Majitelka domu byla naštěstí pojištěná, a případ se nedostal k soudu.