Za měsíc u nás v průměru vykoupeme celé Nové Město, říká ředitel lázní Jiří Brychta

10. únor 2017

Za první rok fungování každý měsíc v Městských lázních v Novém Městě na Moravě vykoupali celé město. „Když to řekneme s nadsázkou, tak to tak opravdu je. Nové Město má přes devět tisíc obyvatel a přesně taková je průměrná návštěvnost za měsíc,“ vyprávěl lázeňský ředitel Jiří Brychta v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Požadavek města při rozjezdu lázní byla průměrná návštěva dvě stě lidí denně, to se prý docela daří. „Jsme asi na tři sta třiceti, tak máme ještě nějakou rezervu,“ směje se Jiří Brychta. A proč městské lázně, když na návštěvníky žádné termální prameny nečekají? „My chceme být přístav regenerace, odpočinku a zároveň sportovního vyžití, nechceme konkurovat aquaparkům, u nás nenajdete tobogány, nenajdete atrakce. U nás si zasportujete, aktivně odpočinete v sauně,“ vysvětluje název zařízení jeho ředitel.

Při saunování po sobě můžete házet sníh

Právě do sauny chodí asi nejčastěji. „Máme venkovní odpočívárnu, kde jste na ledovém vzduchu, vidíte sníh, můžete ho po sobě házet, to je na speciální terase. To je myslím zvláštnost saunového světa. Kromě klasických relaxačních a sportovních masáží nabízíme barmskou masáž. Máme pracovníka z Barmy, je to křesťanský uprchlík,“ vypráví Jiří Brychta.

Barmský masér bydlí přímo v Novém Městě na Moravě. „Na jeho mentalitě je vidět, že to jsou velmi pracovití lidé. Neměl to v životě jednoduché. Pracoval v diamantovém dole, kde krompáčem dobýval rudu. Jako křesťané tam byli poměrně stíhání, přes Malajsii se dostal do Evropy a usídlil se ve Městě. Zhruba pět let jeho rodina žije na Vysočině,“ popisoval osud jednoho ze zaměstnanců novoměstských lázní jejich ředitel.

Zvlášť výborná věc je masáž chodidel, to jsem absolvoval, je to balzám

Barmská masáž využívá především kloubů prstů. „Je to bodová masáž. Zvlášť výborná věc je masáž chodidel, to jsem absolvoval, je to balzám. Návštěvníci se mu hodně vrací, o jeho služby je opravdu velký,“ vypráví Jiří Brychta.

Největší návštěvnost lázním nepřináší světové sportovní události spojené s Vysočina Arénou, ale vánoční a jarní prázdniny. „Víc lidí chodí, když jsou prázdniny u nás na Vysočině, ale taky v Jihomoravském, a Pardubickém kraji,“ vypráví Jiří Brychta. „Při světovém poháru jsme pocítili spíše propad návštěvy. Víte, když sportovec ladí formu, tak je nejvíc náchylný na nachlazení a oni nechtějí moc přijít do společných prostor. Spíše se straní lidí, aby nedostali nějakou virózu.“

Městské lázně reprezentují takový životní styl, který uznávám

Jiří Brychta ví, o čem mluví, sám reprezentuje Českou republiku v dálkových bězích v kategorii Masters. „Proto jsem do toho šel, Městské lázně reprezentují takový životní styl, který uznávám. Aby se člověk aktivně hýbal, aby si život užil a nejenom musel chodit do práce, aby si vydělal peníze. Proto jsem šel do téhle výzvy, že je mi to blízko, chtěl jsem podpořit sport a zdravý životní styl.“

Ředitel Městských lázní si velmi pochvaluje spolupráci s novoměstským sportovním gymnáziem a se základními školami se sportovními třídami. „Ti u nás využívají fitness a také saunu. Přes léto, to mě hodně překvapilo, protože nemáme venkovní bazény, to k nám jezdili zase reprezentační triatlonisté, plavci z Komety Brno,“ vypočítává ředitel Městských lázní Jiří Brychta.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio