Za hokejovou kariéru svého manžela vybudovala Barbora Melenovská deset domovů

31. srpen 2016

Zvedala ho z postele, když se zlomeným žebrem odehrál hokejové play-off, budovala nový domov pokaždé, když změnil angažmá, přátele v telefonním seznamu má pod názvy měst a ne jmen. To vše zažila Barbora Melenovská, manželka hokejového útočníka Marka Melenovského za jejich hokejové manželství. „Šla do toho dobrovolně z lásky,“ smáli se oba v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Marek Melenovský hráčskou kariéru ukončil po loňské sezoně v HC Dukla. Z Jihlavy neodchází, jen se přesunul na druhý břeh. Dostal nabídku od manažera Bedřicha Ščerbana. „Dělám sportovního manažera, developer kouče, to je rozvojový trenér talentovaných kluků, individuálně se jim věnuji. Mám na starost šesté a osmé třídy a mladší dorost B jako asistent,“ popisoval svoje současné povinnosti Marek Melenovský.

O syna se bojím víc než o manžela

Mezi svěřence v jeho nové roli patří i jeho třináctiletý syn. „Není to pro nás snadné, ale už vím, že na něj nemohu útočit. Musím ho nechat druhému trenérovi Martinovi Pykalovi. Jako rodič na něj mám velké požadavky. To, že jsem na střídačce, syn nebere moc dobře. Po čtyřech zápasech jsem zjistil, že to není dobré pro jeho psychiku, abych mu cokoli říkal. Je to pro mě těžké, jako bývalý hráč vidím všechny chyby, ale musím ho nechat právě Martinovi, mají spolu pěkný vztah,“ vysvětluje bývalý útočník.

Synovy zápasy velmi prožívá i Barbora. „Bojím se o něj víc než o manžela. Je konstitučně menší, o hlavu, o dvě od ostatních soupeřů, tam je ten strach mnohem větší. Ale oba si hokej vybrali sami, je to jejich rozhodnutí,“ krčí rameny Barbora Melenovská.

Barbora a Marek Melenovští

Z Bářiny strany to byla veliká oběť, všechno zpřetrhala, nesmírně si toho vážím

Poznali se v Humpolci, když jim bylo šestnáct let. „Vážněji jsme spolu začali, když nám bylo dvacet let,“ vzpomínal Marek Melenovský. Jihlavu, kde s profesionálním hokejem začínal, opustili ve dvaadvaceti letech. Barbora tehdy studovala, hrála basketbal, najednou z ní byla manželka a maminka. „Nikdo mě nevaroval, studovala jsem pedagogickou fakultu tělocvik - zeměpis, a najednou jsem se ocitla v Havířově, pak Ostravě, v Třinci, narodila se nám dcera, pak syn, musela jsem své zájmy upozadit,“ vzpomíná Barbora. Přesto při všem shonu stihla vystudovat tradiční čínskou medicínu a také akademii léčivé výživy.

Barbora a Marek Melenovští

„Z Bářiny strany to byla veliká oběť, všechno zpřetrhala, nesmírně si toho vážím. O děti i o mě bylo z její strany postaráno dobře. Vzala to dobrovolně, dobrovolně z lásky. Nebylo to pro ni lehké, ale všichni jsme se s tím nějak museli popasovat. Život nám to takhle přinesl,“ usmívá se současný sportovní manažer HC Dukla Marek Melenovský.

Od nuly jsme začínali tak desetkrát

K hokejovému manželství patří také budování domovů. „Od nuly jsme začínali tak desetkrát. Přijedete do nového města, neznáte to tam, nemáte tam přátele. Nevíte kde jak co, člověk je do toho hozenej a orientuj se v tom. Nebylo to snadné. Klub ze začátku pomůže, ale většinou jsme si zařizovali něco svého,“ vypráví Marek Melenovský.

„Nebyl na nic čas, chcete se zabydlet rychle, chcete být rychle doma. Ve Varech jsme byli pět let, máte pocit, že konečně zapustíte kořeny, děti měly kamarády a najednou musíte pryč, to je jako když vás někdo vyrve. Doteď máme opravdu blízké přátele právě v Karlových Varech,“ vypráví Barbora Melenovská.

Těžké to bylo i pro děti, změna školy, změna trenérů. „Bylo to pro ně hrozně náročné, teď už snad bude klid,“ usmívali se Barbora a Marek Melenovští.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.