Za druhé světové války chodili lidé na komedie. V Jihlavě měli výběr ze čtyř kin

4. prosinec 2023

Lidé se bavili i za chmurných dob druhé světové války. Televize nebyla, zábavy byly zakázané a rádio neměl každý. Chodili tak do kina. V Jihlavě bylo kin několik. A kromě propagandistických týdeníků se i jihlavští Češi museli smířit s většinou německy psanými plakáty. 

Jihlavské muzeum Vysočiny má ve svém depozitáři uloženou ucelenou sbírku filmových plakátů ze začátku druhé světové války. "Z let 1939 - 1942, a když se na ně podíváte, jsou to obrovské plachty," ukazuje na velmi zachovalé plakáty Ingrid Kotenová. Na programu tehdy byly většinou komedie.

"S Vlastou Burianem, Přednosta stanice, Katakomby, Ducháček to zařídí," vyjmenovává. Lidé tak mohli alespoň na chvilku nemyslet na chmurné časy. I tak ale byl nedílnou součástí promítání propagandistický týdeník.

Z plakátům které jsou většinou psané německy, je možné vyčíst tehdejší název kina, adresu, někdy i jméno vedoucího kina nebo telefonní číslo. Zajímavé bylo věkové omezení u některých filmů, a to i u nezávadných komedií.

"To je jenom proto, že se promítalo v šest a o půl deváté večer. Pokud se podíváme na druhou hodinu odpoledne, tak je představení přístupné," vysvětluje Ingrid Kotenová. Zajímavé je také použití novogotického písma na plakátech. To mělo zdůraznit náležitost k německému národu.

Za protektorátu promítala v Jihlavě čtyři kina. Nejstarší se jmenovalo Edison, a stávalo v Havlíčkově ulici. V šedesátých letech minulého století bylo zbourané. Promítalo i kino v jihlavské sokolovně. "Jmenovalo se Stadion. Plakáty se nám ale nedochovaly," říká muzejnice.

Kino Stadion se později jmenovalo Panorama, a dnes je na jeho místě divadlo Diod. V Legiodomě provozovala legionářská obec kino Adria, které Jihlavané později znali jako kino Vysočina, a které už také neexistuje. Jediné kino, které promítá až dodnes, je dnešní Dukla. "To se v době války jmenovalo Reform, po válce se chvíli jmenovalo Stalingrad," dodává Ingrid Kotenová.

Spustit audio