Z modernizované dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem mizí omezení. Úsek je dokončený

19. duben 2021 05:00

Stavbaři odstraňují omezení z dálnice D1 od Humpolce dál ve směru na Brno. Práce jsou součástí modernizace úseku mezi 90. a 104. kilometrem.

Úsek dálnice mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem je podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Rýdla již dokončený. „Naopak vybudujeme souvislé omezení před Humpolcem, to znamená mezi kilometry 81 a 90,“ řekl Rýdl.

Úsek od Humpolce k Větrnému Jeníkovu by měl být zbavený omezení kolem středového pásu nejpozději v pondělí odpoledne, uvedl Ondřej Šuch ze společnosti SKANSKA, která na opravě úseku pracuje. Mluvčí ŘSD původně informoval, že omezení bude odstraněno ještě v neděli.

Letošní práce

Většinu prací na opravovaném úseku se podařilo dokončit už loni. Letošní práce začaly v polovině března. „Během pěti týdnů zvládli specialisté SKANSKA v úseku mezi 91. a 98. km vybudovat pět přejezdů středního dělicího pásu, vyměnit středová svodidla a dokončit práce na systému SOS,“ uvedl Šuch. 

„Úsek mezi kilometry 90 a 104 je hotový. Jediné, co předpokládám, je, že někde kolem kilometru 100 - 104 budou nějaká omezení, ale budou tam omezeny jen odstavné pruhy kvůli dostavbě plotu, do provozu už nebudeme vstupovat,“ řekl Rýdl. Podle Šucha se bude pracovat také u nadchodu pro zvěř na 95. kilometru dálnice. 

Problémy s původním stavebníkem

Úsek mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem opravuje od roku 2019 SKANSKA. Cena opravy bez daně je 2,083 miliardy korun, uvedlo ŘSD.

Téměř 14 kilometrů dlouhý úsek dálnice měl být původně hotov v roce 2019. Stavební práce tam začaly v březnu 2018. Zakázku za 1,75 miliardy korun tehdy dostalo sdružení tvořené českou firmou Geosan Group, italskou Toto Costruzioni Generali a kazašskou SP Sine Midas Stroy. Stavba ale nabrala zpoždění a protáhla se do zimy, při sněžení se tam tvořily kolony. Smlouva se stavbaři byla nakonec zrušena.

zdroj: ČTK
Spustit audio