Z Křemešníku přitéká do Pelhřimova méně vody. Poutní vrch zásoboval město asi z poloviny

20. květen 2020 06:10

Kvůli suchu a kalamitě ubývají na vrcholu Křemešník nejenom stromy, ale také voda. Ještě donedávna její zásoby stačily pokrýt polovinu spotřeby nedalekého Pelhřimova.

To už je ale minulost a lesníci se tam pouštějí do nerovného boje s počasím a kůrovcovou kalamitou.

„To jsou holiny, a pořád holiny. Žiju tady 70 let, pořád jsem viděl lesy a teď tam nejsou.“ Pan Jiří navštěvuje poutní vrch Křemešník pravidelně. Už při cestě z Pelhřimova jihovýchodním směrem jsou patrné velké vykácené plochy, kolem cest jsou hranice kulatiny.

700 metrů nad mořem

Kůrovec si vybírá svou daň i na Křemešníku, více než 700 metrů nad mořem. Nejde ale jen o estetickou záležitost. Zdejší lesní areál není jen oblíbeným turistickým cílem se sjezdovkou, rozhlednou a poutním kostelem. Je tam i významná rezervoár pitné vody.

„V těch loukách je jímání té vody a odtud teče voda do Pelhřimova, i do zdejšího pivovaru,“ říká František Kučera z Městské správy lesů v Pelhřimově. „Naše pivo je tak dobré také proto, že je z kvalitní křemešnické vody,“ dodal.

Polovina spotřeby Pelhřimova

Historicky zásoboval Křemešník Pelhřimov s asi 50 procent. „Jsou tam ty holiny, zvyšuje se výpar a hladina spodní vody bude dál klesat.“

Pracovníci městských lesů bojují s kůrovcem, podle Františka Kučery velmi soustředěně: „Když vidíme strom, do kterého je zavrtaný kůrovec, ihned ho pokácíme a odvezeme z lesa pryč.“

Vzniklé paseky se lesníci snaží co nejrychleji osázet novými stromky. Mají vlastní školky nebo sazenice nakupují. Celému území by pomohla dlouhodobá změna počasí, především více srážek.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související