Z jedné husy vyrobíte jeden míček

10. duben 2014

Tenisový zápas trvá 3 hodiny, badmintonový jednu. Tenista naběhá za takový zápas tři kilometry, badmintonista kilometrů šest. Při tříhodinové tenisové bitvě padne tisíc úderů, při hodinovém badmintonovém zápase dvakrát tolik. Hostem v Tandemu byl Petr Král z badmintonového klubu v Hamrech nad Sázavou.

„Se závodním badmintonem jsem začínal ve dvanácti letech. Před tím jsme mydlili s rodiči na dovolené, s kamarády, počítali jsme si údery, ale to mi bylo málo, tak jsem začal hrát závodně,“ vzpomíná na dobu před 35 lety Petr Král.

V tělocvičně nefouká

Ve Žďáře nad Sázavou oddíl nebyl, nakonec oddíl našli v Novém Veselí, až v roce 1997 společně s přáteli založili sportovní oddíl badmintonu ve Žďáře nad Sázavou, od roku 2002 hrají v Hamrech nad Sázavou. „V tělocvičně nefouká, jsou tam lepší podmínky, lépe se hraje.“

V Hamrech nad Sázavou mají skvělé podmínky, k dispozici mají hráči čtyři kurty, vysoké stropy a také příjemnější materiál. „Při badmintonu rychle měníte směry, rychle brzdíte. Trpí kolena a na tomto povrchu to je o něco lepší. Pokud byste hrála na betonu, tak by vám odešla opravdu brzo,“ popisuje výhody moderního zázemí Petr Král.

Rozdíl mezi výbavou obyčejného smrtelníka a závodního badmintonového hráče je obrovský. „Moje raketa váží 90g, rám je z grafitového kompozitu, výplet je ze speciální umělé hmoty, nebo z ovčích střívek. Kdyby byla těžká, tak se s ní zápas nedá odehrát.“

Se ztrátami byly zápasy někdy nekonečné

Badminton je rychlý sport. „Důležité jsou tři věci: technika úderu, pohyb a taktika. Základní úder je forhendový. Malým dětem říkáme, že to je stejné, jako by házely kamenem. Důležité je také, kdy míček odpálíte. Ideální je kousek nad hlavou.“

Pohyb je přirozený, naučit se techniku je základ a taktika vám může vyhrát zápas. „Člověk po očku sleduje soupeře, jak se pohybuje, kde se nachází. Člověk se musí podívat, jestli je levák nebo pravák, cílem je hrát do backhandu, který je slabší. Kdyby to byl levák a já mu to cpal jako pravákovi, tak mu vlastně nahrávám,“ vysvětlil důležitost taktiky při badmintonu Petr Král.

Za 35 let, co Petr Král badminton hraje, se trochu změnila pravidla. „Změnilo se počítání, nehraje se na ztráty. Co výměna, to bod. Se ztrátami to bylo nekonečné. Tahle změna prospěla i nám hráčům, protože, když člověk narazil na hráče stejné úrovně, to bylo opravdu dlouho.“

Péřák vydrží jen chvilku, ale hraní s ním je fajnovější

Také míčky nabízejí různou kvalitu hry, jsou buď z husího peří, nebo umělé hmoty. „Rozdíl je ve způsobu letu. Péřový letí rychleji, pak přibržďuje, ten plastový má rychlost konstantnější. Pérový míček vydrží méně, když se trefí, jak my říkáme přes péra, mění směr a nedá se s ním hrát. Umělohmotný vydrží celý večer,“ porovnává kvalitu hry s různými míčky hráč a trenér Petr Král.

Péřové míčky se vyrábí v Číně. „Údajně tam existují speciální husí farmy, říká se, že jeden míček je z jedné husy. Z peří, které má někde pod křídlem, co se děje s husou dál, opravdu nevím,“ směje se Petr Král.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio