Z balonu při závodech házíme na cíl pytlík s pískem

Hostem v Tandemu byl dnes Martin Koupa, účastník a také ředitel 17. ročníku Mistrovství České republiky v balonovém létání.

První téma bylo pochopitelně počasí. Tamara Pecková se ptala, co si Martin Koupa myslí o víkendovém letu balonu nad Jihlavou ve velké bouřce. Podle Koupy to byla sebevražda. Rozhodnutí letět bylo špatné. „Nechci ho odsuzovat, ale je to fatální selhání při rozhodování o letu. Totální zkrat. My sledujeme mnoho předpovědních modelů, ta výstraha před bouřka byla od rána. Pilot tvrdí, že to nevěděl, že když startoval, bylo jasno, já tomu nevěřím. Konzultoval to s meteorologem - v Náměšti patrně, což je vojenský prostor a ten mu řekl, že je to dobré, že může letět. Já tomu moc nevěřím,“ uzavírá Martin Koupa

Závody v balónovém létání nejsou o rychlosti, jsou o přesnosti, o prokázání umu pilota. „Letí třeba ze vzdálenosti tří až pěti kilometrů na cíl a doletí tam s přesností na centimetry,“ vysvětluje ředitel Mistrovství republiky.

Během soutěžního letu se plní různé disciplíny, které podle předpovědi počasí určuje letový ředitel závodu. Musí zjistit odkud kam fouká vítr a podle toho sestaví jednotlivé disciplíny.

„Letí se na kříž, další disciplína je největší vzdálenost, další disciplína je další kříž a poslední je úhel, že se musí udělat největší úhel od nějaké přímky,“ vysvětluje Martin Koupa. Za jednotlivé disciplíny získávají posádky body, kdo má na konci Mistrovství nejvíce bodů, vyhrává.

Balóny nad Telčí

Kříž je opravdový kříž, na který posádka odhazuje pytel písku se stuhou. „Snažíme se je odhazovat co nejpřesněji umíme. Členové naší reprezentace na odhazovaní markrů mají dokonce speciální program, který sami vyvinuli,“ upřesňuje ředitel Mistrovství republiky v balonovém létání.

Při závodech se balony mohou dokonce srazit. „Občas bývá tlačenice. Není problém, když se dotknou těmi obaly, to se spíše odrazí. Problém je ve chvíli, když je těch balonu moc a musí rychle klesat a rychle stoupat, je tam zmatek Musíte dávat pozor, abyste nenaklesal do toho balonu pod sebou, můžete mu udělat díru do obalu a to pak ztrácí vztlak a padá k zemi,“ vysvětluje Martin Koupa.

Pokud chcete vidět, jak balony startují, musíte vyrazit do Radešína vždy půl hodiny před odpoledním startem, někdy před půl šestou.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio