Whisky potřebuje čas, ten je pro ni nejdůležitější

24. duben 2017

Pro whisky je nejdůležitější čas. Když si v Třebíči řekli, že zkusí doma vyrobit tenhle zlatavý nápoj, museli počkat pět let, než ho ochutnali. „Byl jsem u toho, když se první soudek otevíral, jsou to dva roky. Do té doby vůbec nevíte, co z toho vzejde. Musím říct, první vzorek byl Single Malt Whisky, která byla dosudovaná v sudu od sherry. A byl to zážitek,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni o třebíčské whisky Ondřej Chládek.

Veškeré komponenty pochází z České republiky. „V Třebíči sudujeme, jinak slad bereme na jiném místě, pálíme na jiném místě a v rámci Třebíče naše whisky zraje. V těchto chvílích rekonstruujeme barokní lihovar v Šebkovicích, kde by mělo být vše pod jednou střechou,“ líčil plány výrobců české whisky v Třebíči Ondřej Sládek.

Díky sladovnické tradici v Třebíči pálí whisky jenom jednou

Ječný slad nakuřovaný rašelinou, kvasnice, pálení a sudování. To vše je k výrobě třebíčské whisky potřeba. „My pálíme jenom jednou, to hned vysvětlím. Jsme pivařský národ a máme tady velkou tradici ve sladovnictví. Slad je společná surovina pro výrobu piva a whisky, my používáme pivařský slad a ten má takovou kvalitu, že stačí vypálit jen jednou. Ta baby whisky po prvním vypálení je tak lahodná, že už se dá konzumovat samotná.“

Ondřej Chládek, výrobce whisky

Důležité jsou sudy, ve kterých whisky zraje. „My si necháváme sudy vyrábět na Slovensku. Sudy jsou od pěti do dvaceti litrů. Sudy jsou cítit po sherry, po portském, po rumu, po brandy nebo se jedná o čistě vypálený dubový sud. Nebereme sudy použité. Do každého sudu musíme vpravit žádané ingredience,“ vysvětluje postup Ondřej Chládek.

Meziproduktem při výrobě whisky může být o dva roky starší brandy

Jak se chuť do sudu vpravuje? „Koupíme šestiletou brandy, dáme ji do sudu a necháme ji tam třeba dva roky. Tím pádem nám náš sud brandy postaří. Vylijeme brandy a máme jeden produkt, který je dostařovaný v našem dubovém sudu a po brandy tam dáme baby whisky a necháme ležet minimálně tři roky,“ líčí Ondřej Chládek.

S ledem nebo bez ledu? „Je důležité říci, že když se vylívá whisky ze sudu, má takzvanou sudovou sílu, což je 62 až 65 procent. Aby měla ta správná procenta, což je do 45 procent, musí se zředit ještě vodou. Je to složitější postup, který si nechám pro sebe. Whisky se sudovou silou můžete zředit ledem,“ usmívá se Ondřej Chládek.

Lahev whisky vyslali na degustaci do Anglie bez doprovodu, takovou odpověď nečekali

Rozhodnutí, že se v Třebíči pustí do výroby whisky ve velkém, odstartoval nečekaný úspěch při degustaci whisky v restauraci Edmunds Bistro de Luxe v Birminghamu v Anglii. „Vůbec nás nenapadlo, že bychom mohli uspět a že bychom mohli dostat nějakou zpětnou vazbu. Lahev Czech Single Malt Whisky jsme vyslali bez doprovodu, druhý den nám přišla odpověď, že po degustačním večeru, kde se chutnaly whisky z celého světa, byla naše vyhodnocena jako jeden z nejlepších dosud hodnocených vzorků, dokonce ho vyhodnotili jako nejlepší. To byl pro nás největší úspěch, “ líčí úspěch třebíčské whisky Ondřej Chládek.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio