Vzpomínka na Věru Gondolánovou: Skvělá zpěvačka a velkorysá žena, která dokázala rozzářit každou společnost

21. leden 2021

V 66 letech, 21. ledna, zemřela úžasná jazzová zpěvačka s nádherným srdcem, zpěvačka Věra Gondolánová.

Věra Gondolánová

Její rodina pocházela z obce Brutovce na Slovensku. Věra se narodila v Jeseníku na Moravě a byla nejmladší ze 13 sourozenců. Od 15 let vystupovala s rodinnou kapelou Bratři Gondolánové. V dospělosti emigrovala a vdala se v Austrálii. Chvíli také žila ve Švýcarsku. Jejím přáním bylo, aby byla pohřbena doma, v Česku.

Synovec Věry Gondolánové, Filip Gondolán, svou tetu poprvé slyšel z kazetové nahrávky, když byl ještě malý chlapec. V té době Věra a jeho otec Antonín a strýc František byli pracovně v Austrálii.

„Pamatuji si, jak mě už tehdy její zpěv uchvátil. Společně jsme si poprvé zazpívali v klubu mého otce, který měl na Praze 1 a kde jsme často hráli nebo zkoušeli. Věra mě okouzlila i svým charismatem, originalitou, hudebností, ale i lidsky svojí povahou. Už od mládí byla mojí inspirací. Na koncertech s ní jsem si vždy užíval to, jak dokázala rozproudit nejen obecenstvo, tak své spoluhráče.“

Věra Gondolánová byla vždy dokonale připravena. Její jazzový šarm byl jedinečný.

„Vzpomínám na spoustu věcí. Jak nás třeba uměla bavit při cestě autem, když jsme jeli na koncert. Na to, jak se o všechny členy kapely vždy skvěle starala. Jak vše brala s nadhledem, měla vždy dobrou náladu. V neposlední řadě také vzpomínám na úžasné chvíle, které jsme všichni společně strávili s jejím přítelem Jeremim, který jí byl oporou a který se o tetu celoživotně, i po celou dobu její nemoci úžasně staral.”

Nezapomenutelné byly chvíle, kdy jsme spolu mohli vystupovat a zazpívat si:

„Mnohdy jsme dvojhlasy nebo trojhlasy ani nezkoušeli, protože jsme v rodině hudbu cítili podobně. Teta Věra nám všem bude moc chybět, není nikdo, kdo by ji nahradil. Éra společných koncertů Gondolánů tím vlastně končí.”

Neobyčejně velkorysá žena

Na Věru Gondolánovou zavzpomínal i režisér, herec, zpěvák a tanečník Ondřej Havelka, kterého se zpěvačkou pojila desetiletá spolupráce:

„Jezdila s námi koncerty. Dokonce existuje několik nahrávek, které jsme umístili na naše alba. Spolupráce s ní byla dlouhá, krásná a velmi radostná. Věra byla skvělá zpěvačka, neobyčejně talentovaná, vitální a naše koncerty svým vystoupením vždy rozsvítila. Neobyčejně velkorysá žena, jako slunce svítila nad každou společností, ve které se objevila. Naposledy jsme si volali na Štědrý večer, přes Skype. Užili jsme si opět legrace, protože svým neodolatelným způsobem vyprávěla romské vtipy.”

Spustit audio