Vyznáte se v nemocenském? Zeptali jsme se za vás

26. leden 2016
Dobré odpoledne

Běžný člověk se obvykle moc nevyzná v sociálních dávkách. Když jsme nemocní, jdeme prostě k lékaři a vyplněné papíry pak předáme zaměstnavateli. Jak je to s neschopenkou? A nemocenským? V odpolední poradně Regionu to vysvětlila Alena Hamršmídová z okresní správy sociálního zabezpečení.

Někteří zaměstnavatelé nabízejí bonus ve formě pracovního volna, které poskytnou bez předložení neschopenky. Obvykle to bývají tři dny. Je to ale vždy na dohodě se zaměstnavatelem, není to automatické. Automatické je předložit neschopenku jako omluvenku v zaměstnání.

Odkdy se vyplácí nemocenské?

Prvních 14 dní nemoci hradí zaměstnavatel a říká se tomu náhrada mzdy. Platí ji jen pracovní dny (od pondělí do pátku) a první 3 dny nemoci jsme doma zdarma. Nemocenská se poskytuje od 15. dne až do konce nemoci všechny kalendářní dny, takže za soboty, neděle i svátky. Vyplácí je OSSZ. Pokud teoreticky berete 15 000 korun hrubého, máte pravidelnou pracovní dobu 8 hodin denně, 5 dní v týdnu, je náhrada mzdy od zaměstnavatele 2800 korun, na nemocenském asi 4000 korun, dohromady necelých 7000 korun za celý měsíc neschopnosti.

Nejčastější chyby v neschopence – chybějící číslo účtu!

U lékaře dostaneme 3 formuláře: se žlutým, modrým a růžovým pruhem. Žlutý si necháme doma po celou dobu nemoci a pak ho odevzdáme lékaři. Formulář s modrým pruhem doneseme zaměstnavateli. Slouží pro uplatnění náhrady mzdy v prvních 14 dnech nemoci. Žádost s růžovým pruhem doplní zaměstnavatel a použije se v případě, že nemoc trvá déle než 14 dní. Na tento formulář nesmíme zapomenout napsat správné číslo účtu, kam chceme peníze od úřadu poslat. To je podle Aleny Hamršmídové z OSSZ nejčastější chyba – chybějící údaj, kam chceme peníze a platba se tak často protáhne.

OČR i na rodiče nebo manžela

OČR neboli ošetřovné můžeme čerpat nejen na děti, ale na všechny členy domácnosti, kteří potřebují péči, tedy i na manžela nebo rodiče. Nejčastěji se ale čerpá na péče o děti do 10 let. Nejdéle se vyplácí 9 kalendářních dní, tedy včetně sobot a nedělí. U matek samoživitelek je lhůta posunutá na 16 dní. V péči se mohou vystřídat rodiče nebo další osoby ze společné domácnosti, ale vždy jen maximálně 9 nebo 16 dní.

Málokdo se vyzná v systému sociálních dávek a nemocenské. Víte, že první tři dny nemoci jste doma zcela zdarma? V poradně všechno vysvětlila Alena Hamršmídová z okresní správy sociálního zabezpečení

autor: Petra Emmerová
Spustit audio