Vysočina patří ke krajům, kde dochází mnohem častěji k otravám oxidem uhelnatým

26. září 2017

Postupně se ochlazuje a možná se už chystáte zatopit v kamnech nebo kotlích. Ovšem, než se tak stane, je potřeba některé věci zkontrolovat. Jednak kvůli správné funkci, ale především kvůli bezpečnosti. Mluvili jsme o tom s Jaroslavem Fikarem, který se zabývá požární bezpečností.

„Existují zákonné úpravy a vyhlášky, které vám říkají, že je potřeba tato zařízení s nějakou pravidelností nechat zkontrolovat nebo nechat přímo zrevidovat revizním technikem. Plynový kotel je potřeba nechat zkontrolovat minimálně jednou za rok,“ říká host. Jednoduchou základní kontrolu můžeme provést i sami, ale důkladnější prohlídku, která musí být každé tři roky, je potřeba zajistit u specialisty.

Spotřebič v dobré kondici je i úspornější

Pravidelná kontrola a údržba je důležitá nejen z pohledu bezpečnosti, ale taky úspornosti. Pakliže je spotřebič v pořádku, není zanesený, tak je určitě efektivní a pracuje tak, jak má. Ve chvíli, kdy bude znečištěný nebo dokonce špatně připojený, tak určitě bude docházet k významným ztrátám,“ upozorňuje Jaroslav Fikar.

Otravy oxidem uhelnatým jsou na Vysočině častější, než v jiných krajích

„Může se stát to, že ve spalinové cestě nebo v odtahu, dojde ke koncentraci rezidua po pálení. To znamená, že odtah nemusí fungovat dobře a tím vznikají rizika požáru i přímo v komíně nebo může nastat riziko toho, že dojde k nedokonalému spalování. A následně k otravě oxidem uhelnatým,“ vysvětluje host. Navíc na Vysočině k těmto případům dochází mnohem častěji, než v jiných krajích.

V případě poruchy vás zachrání hlásič

Hlásič oxidu uhelnatého se nejčastěji umisťuje do místnosti nebo do prostoru, kde se nachází plynový spotřebič. Hlásič ale musí být v určité vzdálenosti, aby nedocházelo k planým poplachům. Hlásič je zařízení velikosti například plechovky s masem, umisťuje se nejčastěji na strop. Aby byl hlásič funkční a spolehlivý, je potřeba ho také pravidelně kontrolovat a pravidelně měnit baterie podle návodu.

Spustit audio