Vydědit lze pouze za předem stanovených zákonných podmínek

18. říjen 2017

V Poradně Českého rozhlasu Vysočina jsme přivítali pana notáře Ladislava Vondráka z Havlíčkova Brodu. Řeč byla o závětích a vyřizování dědictví.

Závěť může každý sepsat sám beze svědků, vlastní rukou. Musí obsahovat datum a podpis. Taková závěť je ale vhodná v případě, že určíme jednu konkrétní osobu, které chceme majetek odkázat. V případě, kdy chceme mít dědiců více, je lepší se obrátit na notáře.

Vydědění je trest

Pokud chcete vydědit někoho, kdo má na dědictví za běžných okolností nárok, musíte k tomu mít důvod. „Mohu vydědit potomka, pokud trvale vede nezřízený život, když neposkytuje pomoc ve stáří nebo v nouzi, když se dopustí trestného činu, jsou známé okolnosti, které svědčí o jeho zvrhlé povaze a přibyl důvod o zadluženosti,“ vysvětluje host.

Notáře většinou přiděluje soud

„Dědické řízení se zahájí tím, že na soud od matriky přijde úmrtní list. Tak se soud dozví, že člověk zemřel a přidělí notáři, který má na starosti obvod nebo mu to náleží podle rozdělovníku. Existuje rozdělovník, který schvaluje soud. A v tom jsou pěvně stanovené obvody každého notáře,“ popisuje Ladislav Vondrák. Notář pak nahlédne do centrálního registru závětí, kde vyhledává příslušnou závěť, kterou mohl sepsat kterýkoliv notář v republice.

Závěť si můžete ponechat doma

„Ale je tam riziko, že to někdo s něčím vyhodí nebo se zničí. Když ji uložím u notáře, tak mám jistotu, že se neztratí. Uložení závěti stojí kolem 600 Kč plus DPH, takže zhruba 800 Kč, sepsání závěti je otázka zhruba 2000 Kč,“ říká host. Je tedy lepší vždy využít služeb notáře. Sepsání závěti vlastní rukou a její uložení doma je sice možné, ale je to velké riziko.

Spustit audio