Vybíráme domácí kávovar. Vyplatí se přemýšlet o ceně provozu a nepodcenit mlýnek

20. únor 2018

Přístroje na výrobu kávy můžeme rozdělit čtyři druhy. Jedná se o kapslové kávovary, páková espresa, automatická espresa a překapávače, které se začínají vracet do módy. Tyto pomocníky přišel do Poradny Českého rozhlasu Vysočina představit prodejce elektro spotřebičů Román Palát.

Kdo si rád dává několik káv nebo kapučín denně, tomu se mu kapslový kávovar příliš nevyplatí.

Je potřeba si uvědomit, že jedno takové kapučíno vás vyjde zhruba na 20 Kč. „Pokud bychom si dělali dvě kapučína denně celý rok, tak jsme někde kolem 13 až 14 tisíc korun,“ upozorňuje host.

Pozor na mlýnek

Investice do pákového espreso kávovaru začíná na částce kolem tisíce korun. Nadšenec do kávy si může připlatit a koupit si přístroj za pět tisíc. „Problémem může být mlýnek na kávu. Jsou mlýnky tříštivé, které stojí tři sta až čtyři sta korun. Ale to nemá s mletím kávy nic společného. Dobré mletí kávy je kameninovým mlýnkem. Kameny se musí točit, aby se káva nepřepálila,“ vysvětluje host.

Kouzla s tlakem

„Říká se, že kávovar má mít tlak 9 barů. Některé firmy říkají, že mají 17 barů, dokonce jsem viděl i 18 barů. Ale celé je to jen reklama. Protože čerpadlo na téměř kterémkoliv kávovaru je seřízené na 9 barů. Kvalitní espreso musí mít určité parametry, musí téct 20 sekund, mít teplotu 90 stupňů a právě tlak 9 barů,“ upozorňuje host na některé ne úplně férové reklamy hlásající, že čím více barů, tím lepší káva.

Spustit audio