Všech 178 obcí na Žďársku dostává obálku z domácího hospice. Na kole je rozváží také Radek Jaroš

12. červen 2021 06:40

Je po operaci kolene a svou rekonvalescenci horolezec Radek Jaroš tráví mimo jiné na kole. A když už jezdí, snaží se i pomáhat. Stejně jako další dobrovolníci.

Dobrovolníci na Žďársku v těchto dnech na kolech objíždějí všech 178 obcí. Vozí obálky Domácího hospice Vysočina, který se stará o umírající lidi. Mezi těmi, kteří se do charitativní akce zapojili, je i horolezec Radek Jaroš.

Vlachovice, Sklené

„Přejeli jsme přes Vysočina Arenu, přes kopec,“ říká toho času ve Vlachovicích Radek Jaroš. Na obecním úřadě chtěl předat obálku od Domácího hospice Vysočina, nikdo tam ale nebyl. „Strčíme to do schránky a pokračujeme dál.“

Další cesta vede do Skleného. „Tady je jedno stavení, druhé stavení a tam je starosta,“ radí místní navigátor. Ani tam neměli štěstí, na úřadě nikdo nebyl.

Táta umřel na rakovinu

„Co si budeme říkat, už mi není devatenáct, už vidím cílovou čáru a tahle činnost, kterou lidé z hospice dělají, tak je důležitá, potřebná. Nějakých osmnáct let, co umřel táta, umíral dva roky na rakovinu a kdyby tehdy hospic fungoval, požádali bychom ho o pomoc. Táta měl to štěstí, že umřel doma.“

Okružní cesta končí znovu v Novém Městě na Moravě na dvoře Domácího hospice Vysočina. „V těch obálkách jsou základní informace o domácím hospici a průvodní dopis, kde se starostové nebo zastupitelé dozví o tom, co to je za akci a jak jim můžeme pomoci,“ řekla Jarmila Pospíchalová.

Domácí hospic Vysočina má kapacitu postarat se o deset klientů.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související