Petr Hladík jede pro Domácí hospic na kole po Žďársku. Po neděli vyrazí pěšky na Sněžku

31. červenec 2020

Domácí hospic Vysočina oslovil veřejnost, aby dobrovolníci pomohli informovat obce na Žďársku o službách, které hospic nabízí.

„Na Žďársku je 178 obcí a my jsme v uplynulých 20 letech poskytovali péči zhruba ve třetině těchto obcí, a tak jsme se rozhodli, že letos o prázdninách rozvezeme do všech těchto obcí zpravodaj a informace o službách, které hospic poskytuje,“ vysvětluje zástupce ředitele hospicu pro vnější vztahy Petr Hladík.

Na kole

Sám jede na kole asi do čtyřiceti obcí trasy po šedesáti kilometrech. „Teď jsem na Zelené Hoře, za sebou mám asi osm kilometrů, tak jsem ještě svěží. Čeká mě ještě podél Sázavy Hamry nad Sázavou, Sázava, Nížkov, Poděšín, Matějov a další, tak uvidíme, jak budu vypadat na konci,“ směje se Petr Hladík.

Podobně se obálek ujalo asi deset dobrovolníků, kteří se hospicu přihlásili.

V každé obci dobrovolníci zastaví u obecního úřadu, kde osloví starostu nebo starostku. Pokud jsou na dovolené, jako třeba tentokrát v Sázavě, obálku s informacemi si prostudují, až se vrátí.

Cesta na Sněžku

Další aktivitou, kterou Petr Hladík pořádá, je pěší cesta na Sněžku. „Vydávám se na cestu v pondělí 3. srpna z Nového Města na Moravě, počítám, že cesta potrvá asi deset dní. Přidat se můžete k mé cestě skutečně, nebo virtuálně tím, že ji podpoříte. Rád bych pokryl průměrné náklady na péči o jednoho pacienta na jeden den, které činí asi 80 tisíc korun, a doufám, že tato cesta tomu pomůže,“ uzavírá Petr Hladík.

Spustit audio