Voda tak průzračná, že není možné rozpoznat její hladinu - v Heralticích upravují vodu pro Třebíč už 87 let

22. červen 2024 07:00

Už 87 let je v provozu úpravna vody v Heralticích, která zajišťuje jeden z hlavních zdrojů pitné vody pro Třebíč. Zařízení disponuje i takzvanou odkyselovací stanicí, která zajišťuje, že voda je nejen čistá, ale i vhodná k dlouhodobému používání.

Voda přitéká do Heraltic z okolních lesů pomocí mělkých zářezů. „Ta voda obsahuje oxid uhličitý, čili má nízké pH. To způsobuje korozi potrubí,“ vysvětluje Michal Ondráček z vodárenské společnosti. „Proto vodu filtrujeme přes filtry s náplní drceného vápence,“ pokračuje.

Filtrační zařízení v Heralticích je kruhová nádrž s kopulovým stropem. Uprostřed nádrže je válec, do kterého ústí potrubí z prameniště. Tímto způsobem je zajištěno, že voda prochází důkladnou filtrací, která zvyšuje její pH a chrání potrubí před korozí.

Úpravna vody v Heralticích

Michal Ondráček také upozorňuje na změny, které přinesla kůrovcová kalamita. „Před kůrovcovou kalamitou byla v okolí Heraltic suchá období, která způsobila nedostatek vody. Po kůrovcové kalamitě se zhoršila kvalita vody, protože se zhoršila ochranná funkce lesa,“ říká.

Navzdory těmto výzvám přiteče do heraltické úpravny každý den 1700 metrů krychlových vody, která je pak dodávána obyvatelům Třebíče.

autor: Milan Soldán
Spustit audio